Erken genel seçimlerin yapilacağı 22 Temmuz'a dönük hazırlıkların hız kazandığı Türkiye'de merkez sağda yürütülen birlik çalışmalarından sonuç çıktı. Doğru Yol Partisi (DYP) ile Anavatan Partisi (ANAP),aynı çatı altında birleşme konusunda uzlaştı.
DYP lideri Mehmet Ağar ile ANAP lideri Erkan Mumcu'nun imzaladığı birlik protokolü gereğince yeni partiye 'Demokrat Parti' adı verildi. Partinin ambleminde kırmızı renkli Türkiye haritası önünde kırat figürü yer alıyor.
Birleşmeyi 'büyük bir kazanç' olarak niteleyen Ağar ile Mumcu, bunun 'vatan hizmeti' olarak algılanmasını istediler. Mumcu ile Ağar'ın imzaladığı protokolde, iki partinin 'yepyeni bir başlangıç yaptığı vurgusuna dikkat çekilirken, geçmişin kavga ve yanılgıların da bir kenera bırakıldığı söyleniyor.
Eşbaşkanlık Protokolde, parti liderlerinin makam ve mevki yarışına girmeyeceği belirtilirken, her iki partinin temsilcileri Demokrat Parti'de 'eşbaşkanlık sisteminin devrede olacağını' dile getiriyor. Buna göre Ağar ile Mumcu, seçim sürecinde alınacak kararlarda eşbaşkan olarak görev yapacak. Ancak eşbaşkanlık sisteminin Partiler Yasası gereğince uygulanması zor görünüyor. Yasaya göre her partinin tek bir lider göstermesi gerekiyor. ANAP ve DYP yetkilileri, bu konunun ilerleyen günlerde tartışılacağını belirtirken, tek lider olarak Mehmet Ağar isminin öne çıktığı dile getiriyor.
21 Parti
Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlemesine göre, seçimlere 21 parti katilacak. Bu partiler şunlar: Adalet ve Kalınma Partisi, Doğru Yol Partisi, Anavatan Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Saadet Partisi, Demokratik Sol Parti, Genç Parti, Milliyetçi Hareket Partisi, Büyük Birlik Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Emek Partisi, Sosyaldemokrat Halk Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, İşçi Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Hürriyet ve Değişim Partisi, Demokrat Türkiye Partisi, Liberal Demokrat Parti, Aydınlık Türkiye Partisi.
Gül İçin Oylama
Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanlığı seçimi için 27 Nisan'da TBMM'de yapılan oylamayı iptal kararının ardından, tartışmalı olsa da Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) seçim sürecini sürdürüyor. AKP'nin Cumhurbaşkanı adayı Dışişleri Bakanı Abdullah Gül için yeni oylama yarın TBMM'de yeniden yapılacak.
Öte yandan Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu iptal ettiren CHP, yarın başlayacak yeni Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin iptali için de mahkemeye başvurdu. Başvuruda, yeni süreç ile Anayasa ve meclis içtüzüğünün ihlal edildiği görüşü yer aldı.
AKP'nin önerisiyle TBMM'de belirlenen yeni tur takvimine göre, ilk turun 6 Mayıs'ta, oylamaya katılımın 367 olmaması durumunda ilk turun 9 Mayıs'ta yenilenmesi öngörülüyor. Takvime göre, 9 Mayıs'ta 367 bulunup seçim sonuçlanmazsa ikinci turun aynı gün yapılması öngörülüyor. Seçimin üçüncü turunun 12 Mayıs, dördüncü turunun da 15 Mayıs'ta yapılması hesaplanıyor.