Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier yedinci Orta Doğu turuna bugün başladı. Steinmeier’n ilk durağı Uluslararası Irak Konferansının düzenlendiği Mısır’ın Şarm El Şeyh kenti. Steinmeier, Mısır’a gitmeden yaptığı bir açıklamayla Türkiye’de yaşanan gelişmelere resmi tepki veren ilk Alman bakan oldu.
Dışişleri Bakanı, ülkenin en çok okunan gazetesi olan Bild'e yaptığı açıklamada, Türkiye’nin her zamankinden daha fazla desteğe ihitiyacı bulunduğunu, son yıllarda Avrupa Birliği yönünde çok başarılı bir çizgi izlediğini belirterek, "Bize düşen görev bu süreci şimdi de desteklemektir," dedi.
Türkiye’ye yön veren güçlerin demokratik reformlar ve AB süreci konusunda sorumluluk içinde hareket edeceğine emin olduğunu söyleyen bakan, Abdullah Gül’ü ise ‘güvenilir bir partner’ olarak tanımladı.
Steinmeier’in ardından gelen bir başka açıklama da konuya değişik bir boyut getirdi. Federal Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Joachim Wuermeling Türkiye’nin en erken 2013’de AB üyesi olabileceğini söyledi. AB’nin mali planlarının belirlendiğini açıklayan Wuermeling, Türkiye’nin 2013 öncesinde üyeliği için yeterli fon bulunmadığını bildirdi. Siyasi çevreler, bu sözlerin Steinmeier’in açıklamasıyla aynı zamana rastlamasına dikkat çekiyorlar.
Öte yandan Berlin’i ziyaret eden Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas da katıldığı bir toplantıda Türkiye’deki gelişmeleri değerlendirdi. Lillikas, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasının Türkiye’de demokrasinin halen sorunlu olduğunu gösterdiğini öne sürdü ve demokrasinin kesintiye uğramasının Türkiye’nin komşularıyla olan ilşkilerinden daha çok Türk halkını etkileyecek bir sorun olduğunu iddia etti Rum bakan şöyle konuştu:
"Türkiye ile sıkı ilişkileri olan ABD, Almanya gibi ülkelerle NATO ve AB gibi örgütlerin girişimde bulunmalarının zamanı diye düşünüyorum. Özellikle ordu çevrelerine verilmesi gereken mesaj, 'bırakın Türkiye’de de demokrasi yerleşsin' şeklinde olmalıdır."
Bu arada aralarında Türk kökenlilerin de bulunduğu 15 Federal milletvekili, 6 Avrupa Parlamentosu milletvekili, 2 Eyalet milletvekili ve çeşitli örgüt temsilcileri, Türkiye'de cumhurbaşkanlığı seçimleriyle başlayan gerginlikle bağlantılı ortak açıklama yaptı. "Hükümetin, islamcı kesimlere imtiyazlar tanıması, laikliği tehlikeye sokmakta ve halk arasında haklı tepkilere yol açmaktadır," denilen açıklamada, Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklamasının da yanlış olduğuna vurgu yapılıyor. Bildiriye imza atanlardan biri de Berlin Parlamentosu milletvekillerinden Evrim Baba.
Öte yandan Avrupa Parlamentosu milletvekillerinden Cem Özdemir, "Deniz Baykal'ın CHP'si tutumuyla orduyu provoke etmiştir." şeklinde bir açıklama yaptı. Özdemir, Alman medyasına yaptığı değerlendirmede, CHP’nin siyasi söylemleri ile aşırı sağ partileri anımsattığını öne sürdü.