Erişilebilirlik

'Demokrasiye Kurşun Sıkıldı'


Başbakan Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunun iptali kararını 'demokrasiye sıkılmış bir kurşun' olarak nitelendirdi.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Grup toplantısında konuşan Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin kararını saygıyla karşıladıklarını, kararın gelecekteki süreçte hukuki boyutlarıyla daha çok tartışılacak bir karar olduğunu söyledi.

“Cumhurbaşkanının Meclis'te seçilmesinin önü bloke edilmiştir” diyen Erdoğan, bundan sonra gelecek parlamentolarda Cumhurbaşkanı seçilmesinin adeta imkânsız hale geldiğini öne sürdü.

Başbakan Erdoğan, “Bu, demokrasiye sıkılmış bir kurşundur. Bu, halkın çoğunluğunu teslim ettiği iradeyi, azınlığın iradesine mahkum etmektir” dedi.

Anayasa Mahkemesi, dün ikiye karşı dokuz oyla cumhurbaşkanı seçiminin birinci turunun iptali ve yürürlüğünün durdurulmasına karar vermişti.

AKP grup toplantısında konuşan Erdoğan, muhalefete de sert eleştiriler yöneltti.

Ana muhalefet lideri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, Anayasa Mahkemesi kararını etkilemeye yönelik sözler sarf ettiğini söyleyen Erdoğan, “Bu sözler, demokrasimiz adına talihsizliktir, siyaset tarihimize geçecek bir sorumsuzluk örneğidir. Sayın Baykal, felaket tellallığını tercih etti, ağır tahrik yolunu seçti” diye konuştu.

CHP'nin millete saygısının olmadığını, bu yüzden millete gidemeyeceğini savunan Erdoğan, “Cumhurbaşkanını millete seçtiremez, bundan da kaçacaktır” diye konuştu.

'Biz de Farklı Bir Şey Söylemiyoruz ki'

Ankara ve İstanbul'da yapılan ve yüz binlerin katıldığı yürüyüşlerle ilgili olarak da konuşan Erdoğan, bunlardan bir sıkıntı duymadıklarını söyledi. 'Türkiye laiktir, laik kalacak' diyorlar. Biz de farklı bir şey söylemiyoruz ki” diye konuştu.

Erdoğan, “Onlar yaptı, biz de yapalım diye bir arayışımız yok” sözleriyle de gösteri düzenlemeyi planlamadıklarını belirtti.

Seçim Hazırlığı

AKP, genel seçimin 24 Haziran’da yapılmasını öngören yasa değişikliği teklifini bu sabah TBMM Başkanlığı’na sundu. Teklifle, 4 Kasım’da yapılması öngörülen seçimin tarihi öne alınıyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim takvimi ve gününü belirlemek için bugün toplanıyor.

Başbakan Erdoğan, dün gece AKP Merkez yürütme kurulu toplantısının ardından parti genel merkezide yaptığı açıklamada, erken seçim sürecini bugün başlatacaklarını söylemişti.

Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimine ise devam edeceklerini belirterek, ilk turdan çıkacak sonuçlara bakacaklarını, millete bu konuda da gidilmesinin en doğru yol olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Erdoğan, cumhurbaşkanının doğrudan halk tarafında iki turlu seçimle seçilmesi, görev süresinin bir kez uzatılmak üzere 5 artı 5 yıl olması önerisinde bulundu. Erdoğan, milletvekili seçimlerinin 4 yıla alınmasına da hükümet olarak hazır olduklarını söyledi.

XS
SM
MD
LG