Amerika Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin güneydoğusunda Kürtleri ayaklandırma tehdidinde bulunduğunu belirterek Iraklı Kürt lider Mesud Barzani’yi eleştirdi. Bakan Condoleezza Rice, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le bu konuyu telefonda görüştü.
Amerika Türkiye ve Iraklı Kürtler arasındaki gerginliği yumuşatmaya çalışıyor. Dışişleri Bakanlığı, Kürt lider Mesud Barzani’nin Türkiye’ye yönelik son sözlerinin, bu gerginliği azaltmaya yardımcı olmadığını bildirdi.
Irak’ın kuzeyindeki özerk Kürt yönetiminin başkanı Barzani, hafta sonu televizyonda yaptığı açıklamada, Ankara Kerkük’e karışmayı sürdürürse, kendilerinin de Türkiye’ye müdahale edeceğine işaret etmişti. Iraklı Kürtler, bu yılın sonunda bir referendum yapılması beklenen Kerkük’ü yerel başkentleri yapmak istiyor.
Bu açıklamanın ardından, Türkiye Bağdat hükümetine protesto notası verdi. Başbakan Tayyip Erdoğan da Barzani için “haddini aştı, bu sözlerin altında altında ezilir” dedi.
Bush yönetimi, Türkiye ve Iraklı Kürtler arasındaki gerginliği azaltmaya çalışmakla birlikte, ağırlığını Ankara’dan yana koymaya devam ediyor. Son olarak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack’ten Barzani’yi eleştiren şu sözler geldi:
"Biz, bu tarz açıklamaların hiçbir yararı olmadığına inanıyoruz. Üstelik, bu sözler, ortak kaygılara sahip Türkiye ve Irak arasındaki işbirliğini artırma amacına da hizmet etmiyor. Bu kaygılar arasında sınırdan Türkiye’ye sızarak suçsuz sivil Türkleri öldüren PKK’yla mücadele konusu da yer alıyor. Biz Iraklılar ve Türk hükümetinin böylesine önemli bir sorunla başa çıkması konusunda çok çaba harcadık."
PKK militanları uzun bir süredir Irak’ın kuzeyine sığınmış durumda. Ankara’nın Iraklı Kürtleri, PKK’ya hoşgörü gösterme, hatta Türkiye’ye düzenledikleri saldırılara destek vermekle suçlaması, aradaki gerginliği daha da artırdı.
Bir diğer anlaşmazlık konusu olan Kerkük’ün statüsü ise, bu yılın sonunda planlanan bir referandumla belli olacak. Ankara, kentin yönetiminin Kürtlerin eline geçmesinin, onları bağımsızlık hedefine yaklaştırmasından kaygı duyuyor.
Sözcü McCormack, Amerika’nın PKK’yla mücadele amacıyla atadığı özel temsilci emekli Orgeneral Joseph Ralston’ın, geçen yıldan bu yana Türk ve Iraklı yetkililerle yakından çalıştığına dikkat çekti. PKK Amerika tarafından da bir terör örgütü olarak görülüyor.
McCormack, Barzani’nin açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanı Rice’in, geçen hafta Abdullah Gül’le bir telefon görüşmesi yaptığını belirtti. Sözcü, Irak’taki durumu istikrara kavuşturmak için bölgesel görüşme düzenlemeye çalışan Türkiye’nin çabalarından ötürü Rice’ın, Gül’e teşekkür ettiğini belirtti.
Sean McCormack, Irakla ilgili konferansın yeri konusunda bir sorun olmadığını belirterek, Şarm El Şeyh’teki konferansın ardından, İstanbul’da da bir Irak’a komşu ülkeler toplantısı düzenlenebileceğine işaret etti.