Erişilebilirlik

TÜSİAD Heyeti Görüşmelerini Tamamladı


Amerikan Kongresi’ne getirilen sözde Ermeni soykırımı tasarısına karşı Türkiye’nin çabaları devam ediyor. Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği TÜSİAD heyeti Washington ve New York’ta konuyla ilgili temaslarının ardından dün bir basın toplantısı düzenledi.

Amerikan Kongresi’ne sunulan sözde Ermeni soykırımı tasarısıyla ilgili Türkiye’nin tezlerini anlatmak üzere Washington’a gelen her heyet gibi TÜSİAD yetkilileri de Amerikalı politikacılara aynı mesajı verdi: Soykırım ile ilgili kararı tarihçilere bırakmak gerek...

TÜSİAD heyetinde başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ, başkan yardımcıları Ferit Şahenk ve Ümit Boyner, yönetim kurulu üyeleri Haluk Dinçer, Ali Kibar ve Cem Duna bulunuyordu.

Basın toplantısında temasları hakkında bilgi veren Arzuhan Doğan Yalçındağ, Amerikan Kongresi’nin önde gelen milletvekilleriyle görüştüklerini ve tasarının geçmesi durumunda Türk-Amerikan ilişkilerinin siyasi ve ekonomik alanda büyük yara alacağını anlattıklarını kaydetti.

Yalçındağ, aralarında Clinton yönetiminin Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, Amerika’nın eski BM temsilcisi Büyükelçi Richard Holbrooke, işadamları, Dış
İlişkiler Konseyi ve Brookings Enstitüsü gibi düşünce kuruluşlarının temsilcilerine konunun Türkiye için ne kadar hassas olduğunu aktardıklarını söyledi.

Arzuhan Doğan Yalçındağ, iki ay öncesine göre Washington’da havayı Türkiye açısından daha olumlu bulduklarını, ancak görüştükleri kimsenin sözde Ermeni soykırımı tasarısının gündemden kaldırılacağına dair söz vermediğini söyledi. Yalçındağ, “Temaslarımızın Amerikan tarafında olumlu etki yaptıığna inanıyorum” şeklinde konuştu.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, son yıllarda Türk-Amerikan ilişkilerinin istendiği kadar canlı ve yapıcı olmadığını, ancak ilişkilerin geleceğiyle ilgili umudun sürdüğünü belirtti.

Washington ziyaretleri sırasında Uluslararası Para Fonu IMF yetkilileriyle de görüşme olanağı bulduklarını kaydeden Yalçındağ, Türk hükümetinin ekonomi politikalarının ve ekonomik performansın son derece iyi olduğunu, reform sürecinde de olumlu adımlar atıldığını hatırlattı. IMF’nin 2007 yılında Türkiye için yüzde 4’lük bir enflasyon hedefi koyduğunu ve IMF yetkililerinin kendilerine sıkı para politikası uygulamalarının bu hedefe ulaşmak için gerekli olduğunu vurguladığını, bu görüşü paylaştıklarını söyledi. TÜSİAD heyetinin bugün Washington’dan ayrılarak Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG