Erişilebilirlik

İstanbul'da Irak'a Yardım Toplantısı


Irak’a yardım için İstanbul’da düzenlenen uluslararası imar fonu toplantısında Iraklı Bakanlar, savaşın kendilerine olduğu kadar komşu ülkelere ve dünya kamuoyuna büyük zarar verdiğine dikkat çekti. Kalkınma Bakanı Ali Baban, Irak’ın uluslararası terörizme karşı çatışma meydanı olduğunu tüm dünyanın anlaması gerektiğini söyledi.

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Grubu bünyesinde oluşturulan fonlarla desteklenen Irak Uluslararası Yeniden İmar Fonu (IRFFI) Donörler Komitesi’nin İstanbul’da dün başlayan 5’nci toplantısı Irak yönetiminin Irak için acil destek çağrısına sahne oldu.

Planlama ve Kalkınma Bakanı Ali Baban, “Irak’ın Yeniden Yapılandırılması Forumu”nun açılışında yaptığı konuşmada, Irak’ta sağlanacak istikrar ve düzenin tüm dünyaya faydası olacağını vurguladı. İstikrarın önündeki en büyük engelin terör olduğuna dikkat çeken Baban, Irak’ın istikrarı için ekonomik kalkınmayı hayati önemde gördüklerini söyledi.

Baban, Iraklılar’ın donör ülkelerden gelen yardımları hissetmekte zorlandığını da dile getirdi ve yardımın ihtiyaçlar dikkate alınarak yapılmasını istedi. Baban’a gore, Irak’ın yapılanmasında bir çok öncelik var ve bunların başında güvenliği sağlamak geliyor.

Türkiye’nin katkılarına teşekkür eden Baban’ın, Iraklılar’ın yeni bir Taleban modeli olmak istemediğini söylemesi de dikkat çekti. Baban, bu sözleriyle ne kastettiğini soran gazetecilere Irak’taki terörist grupların Taleban’la aynı stratejiyi güttüğünü söyledi.

Forumda, Irak Su ve Doğal Kaynaklar Bakanı Abdüllatif Cemal Raşid de konuştu. Raşid, Irak’ın su alanında 2015 yılına kadar 30 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi.

Irak’ın yeniden yapılanması ile ilgili mesaj veren diğer bir isim Irak Enerji Bakanı Kerim Wahed Hasan oldu. Ambargolar yüzünden Irak’ta enerji alanında gelişme olmadığından yakınan Hasan, önümüzdeki 5 yılda uygulanabilir planlar ve yeterli kaynaklara ihtiyaç olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan da, Türkiye’nin Irak’la iyi ilişkiler geliştirmekteki kararlılığını vurguladı ve birçok Türk şirketinin Irak’ın yeniden yapılandırılması için çalıştığını söyledi. Apakan, Türkiye’nin Irak’ın bütünlüğüne büyük önem verdiğini bildirdi.

Dünya Bankası Bölge Temsilcisi Joseph Saba da, Irak’a verilen krediler hakkında bilgi verdi. Dünya Bankası’nın Irak’a 285 milyon dolarlık yardımı onayladığını söyleyen Saba, bunun yüzde 17’sinin kuzey Irak’a yönlendirildiğini söyledi.

Irak Uluslararası Yeniden İmar Fonu toplantısı, fon başkanı Büyükelçi Michael Bell’in başkanlık edeceği oturumla devam edecek.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG