New York Times Çin devlet başkanı Hu Jianto’nun sekiz Afrika ülkesini kapsayan gezisini değerlendiriyor. Gazete, Pekin’in petrol ve diğer doğal kaynaklara ulaşabilmek amacıyla, Afrika’daki diktatörlüklerle yakın ilişkiler kurmasını ilkesizlik olarak yorumluyor:
“Çin’in Afrika’da giderek artan ekonomik rolü, bu kıtadaki yoksullara bir fayda sağlamadı. Çin bankaları, Afrika ülkelerine kredi verirken, yatırımların topluma ve çevreye etkisinin denetlenmesini öngören ve Ekvator ilkeleri olarak bilinen uluslararası kurallara uymuyor. Ucuz Çin malları yoksul ve marjinal işçileri işsizliğe ve sefalete mahkum ediyor. Çin, Afrika’da kötü bir politika izleyen ilk sanayileşmiş ülke değil, ancak Batının Afrika’daki olumsuz tecrübesini tekrarlamaktan dolayı da gurur duyması gerekmiyor.”
USA Today gazetesi, Amerikan birliklerine yardımcı oldukları için tehdit alan ve Irak’tan kaçmak zorunda kalan Iraklılara siyası sığınma hakkı tanınmasında kolaylık sağlanmasını istiyor. Gazete, Amerika’nın yılda sadece yedi bin Iraklıya iltica hakkı tanımasının yetersiz olduğunu vurguluyor:
“Yönetimin Amerika’ya giriş kapılarını kapalı tutmasının bir mantığı vardı. Irak’tan kaçanların evlerine geri dönebilmesi amacıyla şiddeti azaltmayı ön planda tutuyordu. Ancak şimdi savaş son dönemecine girerken, insani boyuta daha fazla önem verilmelidir. Özellikle de Amerika’ya yardım etmekle suçlananlar dikkate alınmalıdır. Sanki şiddet olayları yetmiyormuş gibi, ekonomik koşullar da Irak’a geri dönüşü iyice zorlaştırıyor. Eğer Irak’ta istikrar sağlanamayacaksa, Amerika en azından kendisine yardımcı olanlara Amerika’da bir gelecek sağlamak zorundadır.”
Boston Globe, Uluslararası Politika Merkezi Asya Bölümü başkanı Salig Harrison’ın Pakistan ve Taleban ilişkisini ele alan bir yorumuna yer veriyor. Harrison, General Müşerref’in Pakistan’daki Taleban güçlerine göz yumduğunu iddia ediyor ve Bush yönetiminin Müşerref üzerindeki baskısını artırması çağrısında bulunuyor:
“Pakistan ekonomisi Amerikan yardımına bağlı olduğu için, bu yardımın kesileceğine dair ciddi bir tehdit hem Pakistan ordusunun hem de Pakistan’daki siyasi ve ekonomik kurumların Müşerref’e baskı yaparak geri adım atmasını sağlayabilir. Amerika, pazarlıkta güçlü bir konumda bulunuyor. Ayrıca Kongre, yönetimden bu sonbaharda Pakistan’da adil ve serbest bir seçim yapılması yönündeki çalışmaları da yoğunlaştırmasını istemelidir. Pakistan’da sivil yönetime dönülmesi hem Pakistan’da hem de Afganistan’da artan aşırı İslamcı akımlara karşı en iyi denge unsurudur.”
Los Angeles Times, çocuklara yönelik programlarda şiddet içeren görüntülerin yasal düzenlemelerle engellenmesine itiraz ediyor ve sorunun sansürle çözülemeyeceğini vurguluyor:
"Bu tür bir çalışmayı hükümet değil, anne-babalar yapmalıdır. İnternette çocuklar için uygun olmayan programlarla ilgili bir çok makale bulmak mümkün. Her televizyonda, uydu alıcısında ve kablo bağlantı sisteminde şiddet içeren programları engelleyecek teknoloji bulunuyor. Anne babalar bütün bunlara rağmen ekrandaki şiddet görüntülerinden hoşlanmıyorlarsa, televizyonu kapatmaları yeterli olacaktır.”