Başkan Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair’le, Irak Çalışma Grubu’nun raporunu görüştüklerini ve önerileri, ciddi biçimde incelemeye değer bulduklarını söyledi.
Blair’le ortak basın toplantısı düzenleyen Bush, Irak’taki gelişmelerin rahatsız edici olduğunu belirterek durumu “kötü” diye niteledi. Bush, Irak dışındaki yaşayan radikal unsurların şiddeti daha da artırdığını savundu.
Irak Çalışma Grubu, ülkede istikrar sağlanması için Surive ve Irak gibi komşu ülkelerin de dahil edildiği bir destek grubu kurulmasını öneriyor. Ancak Bush, Amerika’nın İran’la görüşmelere başlaması için bu ülkenin uranyum zenginleştirme programına son vermesi gerektiğini söyledi.
Bush, bir karar açıklamadan önce dışişleri ve savunma bakanlıklarının görüşlerini de alacağını belirtti.
Başbakan Blair ise, Çalışma Grubu’nun raporunu “ilerleme yolunda güçlü bir adım” diye niteledi.
Bu arada Başkan Bush, Başbakan Blair’in İsrail ve Filistinlilerle görüşmek üzere bir süre sonra Orta Doğu’ya gideceğini açıkladı. Çalışma Grubu’nun raporu, Irak’taki istikrarın Orta Doğu’da kapsamlı barış sağlanmasına bağlı olduğunu da belirtmişti.
Üst düzey Amerikalı uzmanlar tarafından hazırlanan rapor, Irak’taki Amerikan kuvvetlerinin rolünün muharebeden destek görevine kaydırılmasını, muharebe birliklerininse 2008 yılının ilk çeyreğine kadar çekilmesini öngörüyor.
Irak Çalışma Grubu eşbaşkanı Lee Hamilton, dün raporu sunumu sırasında yaptığı konuşmada, Irak’taki durumun ciddi ve gittikçe kötüleşmekte olduğunu belirtmişti. Diğer eşbaşkan, eski Dışişleri Bakanı James Baker ise, Irak kuvvetlerini eğiten Amerikan askerlerinin sayısının beş kat artırılması çağrısında bulundu.
'Tavsiyeler Yerine Getirilsin'
Irak Çalışma Grubu, Başkan Bush’u Irak’ta politika değişikliği öngören tüm tavsiyelerini yerine getirmeye çağırdı. Grubun eşbaşkanı Lee Hamilton, Amerikan kongresinde yaptığı açıklamada önerilerin, etkili olabilmesi için bir bütün olarak uygulanması gerektiğini belirtti.
Irak Çalışma Grubu’nun raporunda Irak’ta bugünkü durumun vehameti ve daha da kötüye gideceği belirtilip, öneriler getirilmekle birlikte, önerilerin işlerliği hakkında güvence bulunmadığına da işaret ediliyor. Rapor Amerika’ya, Irak’ta istikrarın sağlanabilmesi için, tek yanlı hareket etmekten vazgeçip, sorununa, bölgesel olarak yaklaşmasını öneriyor.
Utah Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Ortadoğu bölümü öğretim üyelerinden Hakan Yavuz’dan, raporu değerlendirmesini istedik. Yavuz, Hale Ebiri’nin sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Windows Media bağlantısından ulaşabilirsiniz.