Erişilebilirlik

10 Ekim Amerikan Basınından ÖZetler


Washington Post, “Çin ve Güney Kore, Kuzey Kore’yi nükleer deneme yapmaktan vazgeçirebilirdi” diyor ancak bunda başarılı olamadıklarına dikkati çekiyor. Gazete, bu iki ülkenin sağladığı destek olmadan, Kuzey Kore’deki Kim Yong İl yönetiminin varlığını sürdüremeyeceğini öne sürüyor:

“Pekin ve Seul, Kore yarımadasında nükleer silahlanmaya gidilmesini kabul etmeyeceklerini açıkladılar. Zaten kabul etmemeleri de gerekiyor. Ancak pek de hoş olmayan iki seçenek arasında bir tercihte bulunmaları gerekiyor: ya Kuzey Kore’yi bir nükleer güç olarak kabul edecekler ya da Kuzey Kore’de istikrarsızlığı göze alacaklar.”

USA Today gazetesi de, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yaparak çizmeyi aştığını yazıyor. Gazete, Pyongyang’ın nükleer güç olmasının önlenmesinde Çin ve Güney Kore’nin bundan sonra izleyeceği politikanın büyük önem taşıdığını vurguluyor:

“Kuzey Kore nükleer krizinin çözümü için sihirli bir formül yok. Şimdiye kadar Amerika’daki bir çok yönetim Kim’in nükleer güç olma hırsını önlemeyi başaramadı. Ancak küresel sorumluluk sahibi olduğunu iddia eden Çin, bu iddiasına uygun davranırsa bir çözüm ihtimali oluşabilir ve Kim diktatörlüğüne zemin oluşturan döngü kırılabilir.”

Boston Globe Kuzey Kore’nin nükleer denemesinin hem Asya’daki güç dengesini değiştireceğini, hem de dünya çapında nükleer silahlanma yarışını hızlandıracağını yazıyor. Gazete, gelinen noktanın Bush yönetiminin dış politikası açısından ciddi bir başarısızlık olduğunun da altını çiziyor:

“Eğer Kuzey Kore’nin misillemesi devam ederse, Asya’nın kabusu gerçek olabilir. Japonya’daki yeni milliyetçi hükümet bu gelişmeyi nükleer caydırıcılığa sahip olma açısından bir fırsat olarak görebilir. Bu da hem Çin’in hem de Güney Kore’nin benzer bir yola girmesine neden olabilir. Hatta Tayvan bile caydırıcı bir nükleer güç olmaya çalışabilir.”

New York Times, öldürülen Rus gazeteci Anna Politkovskaya’nın siyasi bir suikaste kurban gittiğini yazıyor. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in bütün muhaliflerini susturmaya yönelik bir politika izlediğini hatırlatan gazete, Politkovskaya’nın katillerinin bulunmasının düşük bir ihtimal olduğunu öne sürüyor:

“Gazetecileri Koruma Komitesi’nin verilerine göre Rusya son 15 yıl içinde Irak ve Cezayir’den sonra en fazla gazetecinin öldüğü ülke oldu. Devletin düşmanca tavrına, açık ve halen süren tehditlere rağmen reform yanlıları susmadı. Politkovskaya ve öldürülen diğer muhalifler, Rusya’nın daha özgür bir ülke olacağına inanıyordu. Umarız ki Politkovskaya’nın ölümü, bu inancı paylaşanların bir araya gelmesini sağlar.”

XS
SM
MD
LG