Erişilebilirlik

Blair: 'İslam'a Karşı Savaş Yürütmüyoruz'


İngiltere Başbakanı Tony Blair, Afganistan ve Irak konusunda kendisine yöneltilen eleştirilere kişisel bir cevap verdi.

BBC televizyonunun en çok izlenen programlarından birinde kendisiyle yapılan röportajda, Başbakan Blair “11 Eylül saldırılarının, Afganistan ve Irak’taki savaşlardan önce meydana geldiğine” dikkat çekti. İngiltere Başbakanı, Irak’taki savaşın terörizmi beslediği yolundaki iddialara ilişkin bir soruya, ‘Karşılaştığımız sorunun bir yanı, bunu bizim başlattığımıza inanılmasıdır. Dünya tarihinin en kötü terrorist eylemi olan 11 Eylül, Irak ve Afganistan’dan önce meydana geldi,’ şeklinde cevap verdi.

Blair, “İslam’a karşı bir savaş yürüttüğümüz fikri son derece yanlış. Irak ve Afganistan’da masum insanları öldürenler teröristler: El-Kaide ve Taleban...” şeklinde konuşarak, “Bu insanları kim öldürüyor? Oradaki İngiliz askerleri değil,” ifadesini kullandı.

Tony Blair, İslam’ın barışçı bir din olduğunu da hatırlatarak, “Eğer, İslam’ın saptırılmış bir yorumuna dayalı bu global harekete bir göz atacak olursanız, köklerinin derin olduğunu ve onyıllarca geriye gittiğini görürsünüz. Dolayısıyla onların köklerini sökmek de uzun zamanımızı alacak,” uyarısında bulundu.

İngiltere Başbakanı, ‘Afganistan’daki savaşın umulduğundan daha çetin çıktığını” kabul etti, ancak NATO’nun oradaki mücadelesinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. Blair, “El-Kaide ve Taleban için Afganistan’ın güneyine yeniden yerleşmek, ve bizim için de, onları o bölgeden uzak tutmak önemli” şeklinde konuştu.

İngiltere’nin Afganistan’daki NATO gücünde yaklaşık 5 bin askeri bulunuyor. İngiliz kuvvetleri ülkenin en tehlikeli yerlerinden güneydeki Pakistan sınırı yakınlarında, Helmand vilayetinde görev yapıyor. Afganistan’da son iki aydır meydana gelen çatışmalarda yaklaşık 20 İngiliz askeri hayatlarını kaybederken, İngiltere’de de, ülkenin Afganistan ve Irak’taki misyonlarına yönelik eleştiriler artıyor. Bu arada basın, Afganistan’daki askerlerin gönderdiği söylenilen ve durumlarından şikayetci oldukları elektronik posta ve mektupları yayınlıyor. Bu ise hükümet üzerindeki baskıları artırıyor.

Bu arada, Blair’in bu demecini verdiği ve başındaki İşçi Partisi’nin yıllık kongresi için bulunduğu Manchester’da yaklaşık 20 bin kişi savaş aleyhtarı bir gösteri yaptı.

XS
SM
MD
LG