BM 61. Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün New York gündemi oldukça yoğun.
Gül, 16 gün sürecek Genel Kurul toplantıları sırasında 50’ye yakın meslekdaşı ve sivil toplum örgütüyle görüşme yapacak.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, temaslarına dün Türk-Amerikan Topluluğu’nun kahvaltısına katılarak başladı. Her yıl New York’a geldiğinde sözkonusu topluluğun toplantılarına katılan Gül, dünkü görüşmede New York ve çevresinde yaşayan Türklere, Türkiye’yi yakından ilgilendiren bölge konularıyla ilgili gelişmeleri aktardı, katılımcıların sorularını yanıtladı.
Amerika’da yaşayan Türklerin soruları yoğunluklu olarak, Ortadoğu, Kıbrıs ve Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik oldu. Gül’ün soruları cevaplarken kullandığı bir ifade dikkat çekiciydi. Bakan, 'Eğer Irak bölünürse orada ağır bir iç savaş çıkar. Bugün bölgede bir karışıklık olursa geçmişte olduğu gibi Türkler Kürtleri korur’ dedi.
Konuşmasında Irak'taki mezhep çatışmasına değine Bakan Gül, çatışmanın yalnızca Iraklılar için değil, bölge ve tüm dünya için tehlikeli olduğunun altını çizdi. Türk-Amerikan ilişkileri konusunda ise Gül, iki ülke arasında açıklanan 'Ortak Vizyon' belgesinin önemine dikkati çekti. Bu önemli siyasal belgenin bağların geliştirmede hep bir referans noktası olacağını vurguladı.
Dışişleri Bakanı ayrıca, Türkiye-ABD ilişkilerinin başka önemli bir noktasının ABD'de doğru bir Türkiye imajı vermek olduğunu anlattı. Gül, bu bağlamda ABD'de dar görüşlü ve tek bir gündem üzerinde yoğunlaşan lobi faaliyetlerine değinerek, bu lobilerin ABD'nin yüksek ve uzun dönemli çıkarlarına hizmet etmediğini söyledi.
Gül’ün Pazartesi günkü önemli bir görüşmesi de Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile oldu. Dışişleri Bakanı sözcüsü Namık Tan, görüşmeyi sıcak ve samimi olarak nitelendirdi. İki bakanın özellikle üzerinde durduğu konulardan biri Türk-Yunan ticaret hacminin 2 milyar doları aşmış olmasıydı. Gül, turizm ve finans seketörlerinde iki ülke arasındaki ilişkilerin artmasından memnuniyet duyduğunu belirtti. Gül, bir Yunan bankasının bir Türk ticari bir bankasının yarısını almasının büyük bir önem taşıdığını vurgularken, iki ülkenin enerji sektöründeki işbirliği de gündeme geldi.
Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğal gaz boru hattının açılışını da en kısa zamanda beraber yapacaklarını söyledi. İki bakan görüşmelerin ardından düzenledikleri basın toplantısında Abdullah Gül’ün Ekim ayında Atina’yı ziyareti sırasında iki ülke arasında imzalanan 19 maddelik Güven Arttırıcı Önemleri paketini yeni bir paketle güçlendireceklerini açıkladı. Bu paketin en önemli özelliklerinden biri de yüksek düzeyde ziyaretlerin arttırılarak devamını teşvik etmesi.
Dışişleri Bakanı, gün içerisinde BM’lerde En Az Gelişmiş Ülkeler Eylem Programının Ara Dönem Gözden Geçirme Yüksek Düzey Toplantısında bir konuşma yaptı. Bu toplantının önemi; Türkiye’nin imajını 2009-2010 Güvenlik Konseyi adaylığını destekleyici bir çalışma olarak görülmesi. Gül ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin daveti üzerine Irak’la ilgili bir toplantıya da katıldı.