Erişilebilirlik

Bush Yasa Tasarılarını Savundu


Başkan Bush, terör zanlıların haklarıyla ilgili kendi sunduğu tasarıların kabul edilmesi konusunda yaptığı çağrıları tekrarladı.

Bush, haftalık radyo konuşmasında, 11 Eylül 2001 terör saldırılarından sonra kendisine Amerikan halkını koruma görevi verildiğini söyledi. Bush, Kongre’ye gönderdiği yasa tasarılarının, istihbaratçıların ve askerlerin görevlerini etkili bir şekilde yapabilmelerini sağlayacağını savundu.

Beyaz Saray’ın hazırladığı tasarıların ilkinde, terör zanlıların askeri mahkemelerde yargılanmasını; ve “gizli” delilerin sanıklara gösterilmemesini öngörüyor. Bu tasarıda ayrıca zanlıların nasıl sorgulanacağı belirleniyor.

Yönetimin ikinci tasarısında da, Amerika Ulusal Güvenlik Dairesine mahkeme kararı olmadan Amerikan vatandaşlarının yurt dışı telefon görüşmelerini dinleme yetkisi veriliyor.

Amerikan mahkemeleri, Kongre bu yönde karar almadığı takdirde bu uygulamaların yasaları ihlal ettiği yönünde karar vermişti. Bush yönetimi mahkemelerin bu kararlarını eleştirmişti.

Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu, Perşembe günü, terör zanlılarına, Başkan Bush’un istediğinden daha geniş haklar tanıyan bir tasarıyı kabul etmişti.

XS
SM
MD
LG