Türkiye, Lübnan’a asker gönderilmesiyle ilgili tezkereyi 5 Eylül günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşecek. Adalet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Salı günü Meclis’e olağanüstü toplantı çağrısı yapacaklarını söyledi.
Başbakan Erdoğan başkanlığında hükümet ve Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticileriyle yapılan toplantıda, Türk askerinin Lübnan’a gönderilmesi konusu ele alındı. Toplantı sonrası açıklama yapan, Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Lübnan’a asker gönderilmesi konusunda AK Parti Meclis Grubu’nu 4 Eylül Pazartesi günü toplantıya çağıracaklarını, Salı günü de Meclis Genel Kurulu’nun olağanüstü toplantıya çağrılmasını talep edeceklerini bildirdi.
Cemil Çiçek, Lübnan'a asker göndermek için hazırlanacak tezkerede asker sayısının yer almayacağını vurguladı. Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çiçek, ''Lübnan'a gönderilecek asker, en az 1 yıl süreyle görev yapacak, gerekirse görev süresi uzatılacak. dedi.
Hükümet Sözcüsü dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada prensipte, Lübnan’a gönderilecek barış gücüne destek verilmesi yönünde karar alındığını açıklamıştı. Bundan sonraki süreçte, Anayasa’nın 92’inci maddesine göre Hükümet Meclis’e bir tezkere sevk edecek. Tezkere doğrudan Meclis Genel Kurulu’nda ele alınacak ve toplam milletvekili sayısının yarıdan bir fazlasının oyuyla kabul edilebilecek.
Cemil Çiçek bugünkü açıklamasında tezkerenin Meclis’ten geçmemesiyle ilgili bir endişelerinin olmadığını söyledi ancak ana muhalefet partisi Lübnan’a asker göndermeye ilişkin itirazlarını sürdürüyor. Bugün Meclis’te bir basın toplantısı yapan, Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekili Ali Topuz, iktidarın Lübnan'a asker gönderme kararıyla ilgili olarak, ''Bir batağın, bir ateşin içine sürükleniyoruz. Türk askeri ölüme gönderilmemelidir'' dedi. Konuşmasında Amerika’yı da eleştiren Topuz, hükümet, bütün inisiyatifi Amerika’ya kaptırdığını ve teslimiyetçi bir anlayışla Amerika’nın taleplerine karşı çıkamadığını iddia etti.
ABD Büyükelçiliği'nden Bombalı Saldırılara Kınama
Amerika’nın Ankara Büyükelçiliği’nden bugün yapılan yazılı bir açıklamayla, son günlerde Adana, İstanbul, Marmaris ve Antalya’da teröristler tarafından gerçekleştirilen bombalama eylemleri kınandı. Açıklamada, “Bu vesileyle PKK da dahil olmak üzere bütün terörist grupları bir kez daha şiddetle kınamaktayız.” denildi ve Amerika’nın müttefiki Türkiye’nin terörle mücadelesinde yanı başında olduğu hatırlatıldı. Elçilik, “Bir kez daha PKK’ya terörist eylemlerini ön şartsız sona erdirmesi çağrısı yapıyoruz” dedi.
Dışişleri Ralston'ın Atanmasından Memnun
Öte yandan, Ankara Amerika’nın, emekli Hava Orgenerali Joseph Ralston’ı PKK örgütüyle Mücadele Özel Temsilcisi olarak atama kararından memnun. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Amerikan Hükümetince yapılan "Bu atama tarafımızdan memnuniyetle karşılanmıştır," denildi.
Açıklamada, bu görevlendirmenin, PKK/KONGRA-GEL terör örgütü ile mücadelede Amerika ile mevcut işbirliğinin ve bu konuda mevcut siyasi iradenin somut adımlarla beslenmesi açısından yeni bir fırsat olarak görüldüğü vurgulandı.
Amerika’nın PKK’yla mücadelede özel temsilci ataması, Türkiye’deki beklentileri karşılayacak mı? Bu soruyu araştırmacı Nihat Ali Özcan’a yönelttik.
Alparslan Esmer'in Türk Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nda görevli uzman Nihat Ali Özcan'la yaptığı söyleşiye yukarıdaki Windows Media bağlantısından ulaşabilirsiniz.