Avrupa Birliği’nin dönem başkanlığını yürüten Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Birleşmiş Milletler Barış Gücünün önümüzdeki hafta Lübnan’a sevk edilmesini istedi.
Alman yetkililerle temaslarda bulunan Bakan, zamanlamanın çok önemli olduğunu ve Avrupa Birliği ülkelerinin barış gücüne katkısının yarına kadar belirleneceğini umduğunu söyledi.
Birlik üyelerinin çoğu Lübnan’a asker gönderme konusunda isteksiz davranıyor.
Lübnan ve Hizbullah militanları arasında ateşkes sağlayan Birleşmiş Milletler kararı bölgeye 15 bin barış gücü askeri gönderilmesini öngörüyor.
Bu arada İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Dan Halutz, Hizbullah’la bir ay süren savaşta yetersiz kaldıklarını itiraf etti. Korgeneral Halutz, savaş sırasında operasyonel, lojistik ve komuta sorunları yaşandığını söyledi. İsrail Genelkurmay Başkanı konuyla ilgili soruşturma başlatılmasını desteklediğini de açıkladı.
İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Lübnan savaşıyla ilgili olarak sert eleştirilere hedef oluyor.
Annan Bölgeye Gidiyor
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Lübnan’daki ateşkese verilen desteği güçlendirmek amacıyla Ortadoğu’ya gidiyor. İran ve Suriye’yi de ziyaret edecek olan Annan’ın 6 Eylül’de de, Türkiye’de olması bekleniyor.
Kofi Annan ziyareti sırasında İsrailli ve Lübnanlı yetkililerle görüşecek ve Birleşmiş Milletler’in 1701 sayılı kararının eksiksiz uygulanması konusunda yetkilileri ikna etmeye çalışacak. Karar, İsrail ve Hizbullah arasında çatışmaların sona ermesini sağlamıştı.
Birleşmiş Milletler Sözcüsü, Stephane Dujarric, Annan’ın ziyareti sırasında Filistin, Katar, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün’e de uğrayacağını açıkladı. Dujarric, Annan’ın büyük olasılıkla İran ve Suriye’yi de ziyaret edeceğini söyledi
Birleşmiş Milletler sözcüsü, Annan’ın İran ve diğer ülkelere yapacağı ziyaretlerde, 1701 sayılı kararın uygulanmasında etkili olan ülkelerden bu etkilerini “olumlu yönde” kullanmasını isteyeceğini belirtti. Sözcü, Genel Sekreterin İranlıların da bu diyalogun bir parçası olması gerektiği görüşünde olduğunu ve bunun bilincinde olarak bölgeye gittiğini vurguladı.
Annan’ın gezisinin ayrıntıları üzerinde çalışmalar hala devam ediyor. Genel sekreterin İran’ı 31 Ağustos’tan önce ziyaret edip etmeyeceği kesinlik kazanmadı. Güvenlik Konseyi, İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine son vermesi için bu tarihe kadar süre tanımıştı.
Annan Ortadoğu ziyaretinden önce Brüksel’e uğrayacak ve Avrupa Birliği’nin dışişleri bakanlarıyla görüşecek. Kofi Annan, bu ülkelerin Lübnan’da oluşturulacak Barış Gücü birliklerine katkıda bulunmasını istiyor. Lübnan’da halen 2 bin kişilik bir Birleşmiş Millletler kuvveti bulunuyor. 1701 sayılı karar ise, bu sayının 15 bine çıkarılmasını öngörüyor. Birleşmiş Milletler yetkilileri, en azından Eylül başına kadar 5 bin 500 Barış Gücü askerinin Lübnan’da olmasını istiyor. Ancak gücün görev tanımı konusunda belirsizlikler hala devam ediyor.
Yunanistan Dışişleri Bakanı İsrail'e Gidiyor
Yunanistan dışişleri bakanı Lübnan’daki ateşkesi desteklemek amacıyla çıktığı Ortadoğu gezisinin üçüncü durağı İsrail’e gidiyor.
Dora Bakoyannis, dün Amman’da yetkililerle görüştü, ayrıca Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas’la bir araya gelerek, Filistin topraklarındaki gelişmeler hakkında bilgi aldı.
Yunanistan dışişleri bakanı dün sabah da Lübnan dışişleri bakanı ile Beyrut’ta bir görüşme yaptı ve savaşta ölenler için taziyede bulundu. Yunanlı bakan İsrail’de de aynı kapsamda görüşmeler yapacak.
Kıbrıs İkmal Merkezi Olarak Kullanılacak
Kıbrıs Rum Hükümeti, Birleşmiş Milletler’in adayı, Lübnan’a sevk edilecek barış gücü birlikleri için ikmal merkezi olarak kullanmak istediğini bildirdi.
Rum Dışişleri Bakanı Yorgos Lillikas, Birleşmiş Milletler’in bu konudaki talebini birkaç gün önce ilettiğini açıkladı. Lillikas, konuyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere bugün Lübnan’a gidiyor.
Kıbrıs Rum hükümeti, daha önce Barış Gücü birlikleri için transit noktası olma önerisinde bulunmuştu. Kıbrıs’ın Lübnan’a uzaklığı sadece 150 kilometre.
Hindistan Asker Çekiyor
Birleşmiş Milletler Lübnan’ın güneyindeki barış gücünün sayısını arttırmaya çalışırken, Hindistan bu güçteki askerlerini çekme kararı aldı.
Hindistan Savunma Bakanı, İsrail-Lübnan sınırında konuşlandırılmış 700 askerin neden geri çekilmek istendiğini açıklamadı. Bakan, ancak askerlerin yeni kuvvetler ulaşana kadar bölgede kalacağını kaydetti.