Ortadoğu’da ateşkesin sağlanmasıyla birlikte, yetkililer savaşın verdiği maddi zararın yanı sıra çevreye verilen zararı tespit etmeye çalışıyor. Bazı uzmanlar savaşın çevreye verdiği zararın, uzun vadede ciddi sorun oluşturabileceği uyarısında bulunuyor.
İsrail- Hizbullah savaşı sırasında dünyanın dikkatleri, özellikle savaşa ve yolaçtığı kayıplara yönelmişti. Ancak savaşta çevre de ciddi zarar gördü. Lübnan’daki birçok plaj, artık petrol nedeniyle simsiyah.
Savaş sırasında Beyrut’un 30 kilometre güneyinde ve Akdeniz kıyısına 100 metre uzaklıktaki bir enerji tesisi bombalanmış, yangın uzun süre söndürülememişti. Göğe yükselen siyah duman havayı kirletirken, binlerce varil petrol de denize karıştı.
Çevre uzmanı Wael Hmaidan’a göre, bölgede savaş gibi sorunlar yaşanmasaydı, bu olay Akdeniz bölgesinde yılın en önemli olayı olabilirdi.
Uydu görüntüleri, petrolün hızla yayıldığını kanıtlıyor. En az 150 kilometre uzunluktaki kıyı şeridinin kirlilikten etkilendiği tahmin ediliyor.
Petrol kirliliği Suriye’yi de etkiledi ve kontrol altına alınamadığı takdirde Türkiye’ye kadar yayılmasından korkuluyor.
Lübnan Çevre Bakanlığı’ndan Berj Hatjian, durumu bir tankerin denizde batmasına ve 20 – 30 bin ton petrolün kıyıya vurmasına benzetiyor.
Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nda görevli Edgar Chehab ise, Lübnan’da bu zararı önlemek için yeterli bilgi ve malzeme olmadığını belirtiyor.
Petrol sızıntısının olduğu elektrik santralinin kıyısında dalış yapan Greenpeace çevre örgütü, önemli miktarda petrolün deniz tabanını kapladığını ortaya çıkardı. Bu kirlilik yüzlerce metrekarelik bir alanı etkiliyor.
İsrail'in bombardımanlarından önce Lübnan’ın gelirinin önemli bir kısmı turizme dayanıyordu. Ülke turizmden yılda 2 milyar Dolar gelir elde ediyordu.
Petrol sızıntısının uzun vadede Lübnan turizm endüstrisine önemli darbe vuracağı sanılıyor. Yayılan petrol deniz canlılarını ve balıkçıları etkiliyor. Denize ne kadar petrol karıştığı kesin olarak bilinmiyor.
Zarar tespit ve temizlik çalışmalarını yürüten Birleşmiş Milletler uzmanları, bu kadar çok petrolün çevreye ciddi zarar vereceğini vurguluyor.