Erişilebilirlik

17 Ağustos Depreminden Yedi Yıl Sonra


17 Ağustos Marmara depremi yedinci yıldönümünde. Resmi açıklamalara göre 17 bin 840 kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos depremi bugün törenlerle anıldı.

Geçen yedi yıl boyunca, Türkiye genelinde deprem tehlikesinin belirlenmesine ve zararlarının azaltılmasına yönelik birçok önemli bilimsel araştırma ve proje yürütüldü.

Depremin maddi zararlarının azaltılmasına yönelik oluşturulan ve hayata geçirilen bu projelerden biri de zorunlu deprem sigortası oldu.

Deprem bölgesinde bulunan Türkiye’de zorunlu deprem sigortasını geçen yedi yıl boyunca kaç kişi yaptırdı? Ankara muhabirimiz Aslı Aral bu soruyu, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Koordinatörü ve Garanti Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Okan Utkueri’ne yöneltti. Utkueri, Türkiye genelinde konutların yanlızca yüzde 25’inin deprem sigortası olduğunu söyledi.


'17 Ağustos Psikologlar İçin Dönüm Noktası Oldu'

17 Ağustos depremi, birçok açıdan Türkiye’de dönüm noktası oldu.

Yaşanan psikolojik travmalar, uzman psikologların araştırmalarına konu oldu. Depremzede ve kurtarma görevlileri için kapsamlı ve Türkiye genelinde terapi ve eğitim faaliyetleri yürütüldü.

Bu çalışmalara öncülük eden kuruluşlardan biri de Ankara’daki Türk Psikologlar Derneği’ydi. Alparslan Esmer, dernek üyelerinden Profesör Nesrin Şahin’e, depreminin etkilerinin gerçekten unutulup unutulmadığını sordu.



  • 16x9 Image

    Aslı Aral

    Ankara doğumlu Aslı Aral, ODTÜ Koleji’ni bitirdikten sonra lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Londra'daki Westminster Üniversitesi'nde uluslararası gazetecilik ve yayıncılık üzerine yaptı. Mesleğe 2003 yılında Voice of America (VOA) Türkçe Servisi Ankara muhabirliğiyle başlayan Aral, 2004-2005 döneminde mezunu olduğu Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde gazetecilik ve haber yazma dersleri verdi. 2006 yılında yabancı dil bilen muhabir sınavıyla Anadolu Ajansı'nda (AA) çalışmaya başlayan Aral, AA'da 2006-2009 yıllarında diplomasi muhabirliği yaptı. 2009 yılında AA'nın Londra Temsilcisi olarak İngiltere'ye atanan Aral, burada birçok uluslararası zirveyi, İngiltere'nin Brexit sürecini, İskoçya bağımsızlık referandumunu, Londra Olimpiyat Oyunlarını ve çok sayıda uluslararası olayı takip etti. 2017'de Türkiye'ye dönen Aral, 2021'de BM Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) iletişim danışmanlığı yaptı. Aral, 2022'den bu yana ise VOA Türkçe Servisinde editörlük görevi yürütmektedir.

XS
SM
MD
LG