Amerika, Türkiye’nin Lübnan’a asker göndermesi için ikinci bir Birleşmiş Milletler kararına gerek olmadığını bildirdi.
Dışişleri Bakanının Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu yardımcısı David Welch, alınan kararın yeni ve güçlendirilmiş bir barış gücü oluşturulması için yeterli yetkiyi verdiğini bildirdi. Türkiye, asker gönderme kararı için ikinci bir Birleşmiş Milletler kararını bekleyeceğini söylüyor.
Barış gücü alanında Türkiye ile geçmişte çok iyi işbirliği yaptıklarını ve Türk ordusunun yeteneklerine büyük güven duyduklarını vurgulayan Amerikalı bakan yardımcısı ancak bu konuda nihai kararı Türkiye’nin vereceğini belirtti.
Barış Gücünü Tartışıyoruz
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Türkiye’nin Lübnan’a yerleştirilecek uluslararası barış gücüne katılımı konusunu kendi içinde tartışmaya devam ettiğini açıkladı.
Gül, bugün Beyrut’ta, Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Dışişleri Bakanı Fevzi Salluk ve Meclis Başkanı Nebih Berri’yle görüştü.
Dışişleri Bakanı Gül, daha sonra, Türkiye’nin asker gönderme koşullarını, ateşkesin sağlanması ve Birleşmiş Milletler gücünün sadece barışı korumakla görevlendirilmesi olarak sıraladı. Gül bu kuvvetin Lübnan halkına karşı bir güç olarak algılanmaması gerektiğini de söyledi.
Gül Beyrut'tan Döndü
Türkiye, Fransa, Pakistan ve Malezya’dan yetkililer Beyrut’ta barış gücü konusunu görüştü.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Beyrut ziyaretini tamamlayarak Türkiye'ye döndü. Gül, Esenboğa havaalanında ziyareti hakkında bilgi verirken, Lübnanlı yetkililerin yanısıra, Beyrut'ta bulunan Fransa, Pakistan ve Malezya dışişleri bakanlarıyla kısa görüşmeler yaptığını söyledi.
Komutanlığını Fransızların yapacağı 15 bin askerlik barış gücü aynı sayıda Lübnanlı askerle birlikte İsrail sınırında konuşlandırılacak.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, işlemin haftalar hatta aylar alabileceğini söyledi. Birleşmiş Milletler, ilk olarak şu anda bölgede görev yapan barış gücünü 3 bin 500 askerle takviye etmeyi planlıyor.
Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Beyrut'ta yaptığı açıklamada Türkiye'nin, Lübnan Başbakanı Fuad Siniora'nın açıkladığı 7 aşamalı planı desteklediğini söyledi. Gül, "Kalıcı barışa gidecek en iyi yolun bu plandan geçtiğini görüyoruz" dedi. Plan, ateşkesin yanısıra, İsrail kuvvetlerinin güney Lübnan'dan tamamen çekilmesini, evlerini terketmeye zorlanan Lübnanlıların geri dönmesini ve Hizbullah'ın silahlandırılmasını öngörüyor.
Barış Gücüne Fransa'nın Komuta Etmesi Bekleniyor
Fransa Dışişleri Bakanı Philippe Douste-Blazy, ülkesinin bölgedeki savaş gemilerinde 1700 asker bulundurduğunu ve iki yüzünün halen Güney Lübnan’da mevcut BM barış gücünde görev yapmakta olduğunu söyledi.
Ancak Douste-Blazy, ülkesinin uluslararası barış gücüne ne kadar asker vereceğini açıklamadı. Fransa’nın genişletilmiş BM barış gücüne komuta etmesi bekleniyor.
Fransa Dışişleri Bakanı, İsrail’i Lübnan’a uyguladığı kara, deniz ve hava ablukasını kaldırmaya da çağırdı;bunun ateşkesin yürürlüğe girmesinden sonra gereksiz hale geldiğini vurguladı.
İsrail hükümetinden ambargoyu kaldırmasını isteyen Fransız bakan, silah kaçakçılığını önlemek için Lübnan hükümetinden elindeki her gücü kullanmasını isteyeceklerini söyledi.
Uluslararası barış gücüne asker vermeyi düşünen Dışişleri Bakanı Abdullah Gül de Beyrut’taydı.
Gül, Türkiye’nin Lübnan Başbakanı Fuat Siniyora’nın kalıcı barış ve istikrar sağlamak için önerdiği 7 maddelik planı desteklediğini açıkladı. Plan, İsrail ve Lübnanlı tutukluların bırakılması, İsrail birliklerinin Lübnan’dan çekilmesi çağrısında bulunurken ülkedeki tek yasal gücün Lübnan ordusu olacağını vurguluyor. Gül, BM kararının Lübnan’da konuşlandırılacak uluslararası barış gücüne Hizbullah’ı silahsızlandırmak gibi bir görev vermediğini de vurguladı.
Bu arada savaş sırasında yaşadıkları köy ve kasabalardan kaçmak zorunda kalan binlerce Lübnanlı evlerine dönmeye devam ediyor.
Beyrut’taki bir BM sözcüsü, son iki gündür Suriye’ye sığınan 40 bin Lübnanlının geri döndüğünü açıkladı.