İsrail’in Lübnan’a düzenlediği hava saldırıları bu ülkenin yalnızca alt yapısına zarar vermedi. Yüzbinlerce Lübnanlı canını kurtarmak için evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bugün Ateşkes sağlansa bile, yerlerinden edilen Lübnanlıların normal hayatlarına dönebilmeleri yıllar alacak. Devrim Çubukçu’nun sorularını yanıtlayan Norveç Mülteciler Komisyonu Ortadoğu uzmanı Dina Abou Samra, bölgede durumun gün geçtikçe daha da kötüye gittiğini söylüyor:
Lübnanlılar yıllar süren iç savaşın yaralarını büyük ölçüde sardıklarını sandıkları bir anda kendilerini yeniden çatışmaların içinde buldular. Son yıllarda Lübnan’da görülen kalkınma, iç savaş yüzünden ülkelerini terk eden binlerce kişinin de yeniden bölgeye dönmesine neden olmuştu. Ancak bu durum son birkaç haftada değişti. Yüzbinlerce kişi yeniden evlerini terk etmek durumunda kaldı. Norveç Mülteciler Komisyonu Ortadoğu uzmanı Dina Abou Samra, ülke nüfusunun neredeyse dörtte birinin yerinden olduğunu ve yerinden edilen Lübnanlılar için durumun gittikçe güçleştiğini belirtiyor:
“Beş yüz ila 700 bin kişinin Lübnan içinde yerinden edildiğini tahmin ediyoruz. Birleşmiş Milletler, çatışmalardan etkilenen insan sayısını 800 bin olarak açıkladı. Birleşmiş Milletler yerinden edilen Lübnanlılara yardım için 150 milyon Dolar gönderiyor. Yardım çalışmalarının koordinasyonu Şam ve Beyrut üzerinden yapılacak. Norveç Mülteciler Komisyonu da geçici mülteci kamplarının koordinasyonu ve yönetimi için Lübnan’a uzmanlarını gönderiyor.”
Çatışmalar devam ederken yerinden edilmiş yüzbinlerce Lübnanlıya yardım ulaştırmak güçleşiyor. Özellikle kadın, çocuk ve yaşlılar yerinden edilmeden en olumsuz şekilde etkileniyor:
“Birleşmiş Milletler İsrail’le insani yardımın Lübnan’da yerinden edilmiş kişilere ulaştırılması için güvenlik koridorları oluşturulması konusunu görüşüyor. Ülkenin güneyinde sivillerin önemli bölümü evini terk ederken, evini terk edemeyenler var ve bunlar da yardıma ihtiyaç duyuyorlar. Beyrut çevresindeki dağlara ve kentin kuzeyine sığınanlara ise yardımın ulaştırılması göreceli olarak daha kolay.”
Norveç Mülteciler Komisyonu Orta Doğu uzmanı Dina Abou Samra, ateşkes sağlansa bile, insanların normal hayatlarına geri dönebilmesinin uzun zaman alacağını belirtiyor. Samra’ya göre, harabeye dönen Lübnan’ın yeniden yapılandırılması bir yana, yerinden edilen insanların uğradıkları psikolojik travmanın giderilmesi de yıllar sürecek.