Ortadoğu’da artan gerginliği değerlendiren USA Today, geçmişte de İsrail’in sık sık terörist saldırılara karşı sert misillemelerde bulunduğunu, ancak daha sonra Amerika ve Birleşmiş Milletler’in devreye girmesiyle diplomasiye başvurulduğunu belirtiyor. Bu kez durumun farklı olduğunu vurgulayan gazete, Hamas ve Hizbullah’la yaşanan çatışmaların ardından diplomasinin devreye sokulmasının çok zor olduğunu yazıyor.
“İsrail ve Filistin devletlerinin birlikte yaşamasını öngören bir anlaşmaya varılması, hala barış için tek çözüm özelliğini koruyor; ancak artık bu ihtimal çok azalmış görünüyor. Yapılması gereken şey, Filistinlileri ve Lübnanlıları Hamas’a ve Hizbullah’a karşı çıkmaya yöneltecek bir strateji izlemektir. Ancak, İsrail’in Gazze’ye saldırması Filistinlilerin Hamas’a verdiği desteği azaltmadı; tam tersine artırdı. Bu nedenle sert ama akıllı hareket etmek gerekiyor.”
Christian Science Monitor, Rusya devlet başkanı Vladimir Putin’in anti demokratik uygulamaları ve ekonomideki devletçi politikaları nedeniyle, Rusya-Amerika ilişkilerinde gerginlik yaşandığına dikkat çekiyor. Amerika’nın Rusya’nın Dünya Ticaret Örgütü’ne üyeliğini engellemeye devam ettiğini belirten gazete, Washington’un bu politikasının Moskova’da tepkiyle karşılandığını kaydediyor.
“Rusya Federasyonuna reformlar konusunda baskı yapmak veya İran gibi konularda Amerika’yla paralel bir politika izlemesi için zorlamak, ters tepebilecek bir yaklaşımdır. Amerika Birleşik Devletlerinin çok fazla tepki göstermesi, yeni bir Soğuk Savaşa yol açabilir.”
Boston Globe Bush yönetiminin Kuzey Kore’nin nükleer programı konusunda izlediği sertlik yanlısı politikayı eleştiriyor. Japonya’nın Kuzey Kore’nin füze denemeleri sonrasında “önleyici saldırı” düşüncesini dile getirdiğini hatırlatan gazete, Güney Kore ve Çin’in, Japonya’ya sert tepki gösterdiğini ifade ediyor.
“Başkan Bush, Kuzey Kore’nin nükleer programı ve füze denemeleri konusunda görüşme masasına oturmayı reddettiği sürece, Amerika’nın Doğa Asya’daki en önemli müttefikleri ve ticaret ortakları arasındaki gerginlik daha da tırmanacaktır.”
Washington Post Ukrayna’da iki yıl önce gerçekleşen Turuncu Devrim sonrasında devlet başkanı olan Batı yanlısı Viktor Yuşenko’nun başarısız olduğunu ve Rusya yanlısı Viktor Yanukoviç’in Mart ayındaki parlamento seçimlerinde gücünü artırdığını yazıyor. Yanukoviç’in şimdi başbakanlığa hazırlandığını kaydeden gazete, Batının adil bir seçimle kazanılan bu zafere saygı göstermesi gerektiğini ifade ediyor.
“Bu, Amerika’nın ve Avrupa’nın parlamento seçimlerinde belirli bir sonucu değil, öncelikli olarak demokrasiyi desteklediklerini göstermesi açısından bir fırsattır. Yanukoviç, tercih ettiğimiz bir başbakan olmayabilir. Fakat, Ukraynalıların yaptığı dürüst bir tercihe saygı duyuyoruz.”