Washington Post, Birleşmiş Milletler AIDS zirvesinin beş yıl aradan sonra gelecek hafta toplanacağını belirtiyor ve AIDS’le mücadele için ayrılan kaynağın artırılmasına rağmen yetersiz kaldığına dikkat çekiyor. Gazete, Birleşmiş Milletler’in tahminine göre, hastalıkla mücadele için yılda 20 ila 23 milyar dolar harcanması gerekeceğini kaydediyor ve bu paranın zengin ülkeler tarafından sağlanması gerektiğini vurguluyor.
"Kalkınma konusunda daha geniş bir destek sağlanmadığı sürece, bu paranın da etkisi sınırlı olacaktır. AIDS, yoksul ülkelerde yayılıyor, çünkü cehalet ve yoksulluk insanları bu hastalığa daha dirençsiz hale getiriyor. AIDS’e karşı başarılı olmak, kalkınmakla bağlantılıdır. Ruanda devlet başkanı Paul Kagame’nin de dediği gibi, yiyecek bulamayan birisine AIDS ilacı vermenin bir anlamı yoktur."
New York Times, New York borsasıyla Avrupa borsalarını kendi çatısı altında toplayan Euronext’in birleşme kararını dünyada yaşanan değişimin doğal bir sonucu olarak değerlendiriyor. Yatırımların artık ulusal sınırları aştığını ve yatırımcıların işlemlerini elektronik ortamda yaptığını belirten gazete, birleşme kararının onaylanmasıyla gerçek anlamda bir küresel mali pazar oluşacağını yazıyor.
"Yabancı firmaların hisselerini almayı kolaylaştıracak olan bu birleşmenin sağlayacağı olanaklar, sıradan yatırımcıların yararına kullanılacaksa hepimiz bu birleşmeyi destekleriz. Uluslararası işlemler, küresel ticarete de katkıda bulunacaktır. Okyanusun her iki tarafındaki yetkililer de, kuralların uyumlu hale getirilmesi çalışmalarını hızlandırmalıdır. Kaybedecek zaman yok, mali piyasalar asla uyumaz."
Christian Science Monitor, Japonya’nın balinaların avlanmasına ilişkin yasağı kaldırmaya çalıştığını öne sürüyor ve böyle bir durumda bir çok balina türünün neslinin tükeneceği uyarısında bulunuyor. Japonya’da iş dünyasının hükümet üzerinde çok etkili olduğunu hatırlatan gazete, okuyucularını balinaları kurtarmak için gerekirse Japon mallarını boykot etmeye çağırıyor.
"Balina avı yasağının sürmesi için, Birleşmiş Milletler veya Amerika yakın zamanda harekete geçmezse, Japon ürünlerine yönelik geçici bir tüketici boykotu gerekebilir. Japonya’yı geri adım atmaya zorlamak hoş bir tavır değil ama bazı balina türlerinin yok olması riski de kabul edilemez. Taraflardan biri taviz vermeli ve Japonya için taviz vermek daha kolay."
Los Angeles Times, Afganistan’da Amerikan ordusuna ait bir kamyonetin kalabalığın arasına dalarak beş kişinin ölümüne neden olmasından sonra patlak veren olayları mercek altına alıyor. Afganistan’da kalıcı bir barışın yaşam standartlarının yükselmesine bağlı olduğunu vurgulayan gazete, bunun için de Taleban güçlerinin yenilgiye uğratılması gerektiğini ifade ediyor.
"Amerika ve NATO, Taleban güçlerini etkisizleştirmek için askeri imkanlarını kullanmalıdır. Pakistan’dan da aynı şeyi yapmasını istemelidir. Kırsal bölgelerde güvenlik sağlanmadan yardım ve yeniden yapılanma çalışmaları sürdürülemez. Pakistan devlet başkanı Pervez Müşeref’in aksi açıklamalarına rağmen, Pakistan Taleban güçlerinin sınırdan sızmasını önlemek için elindeki bütün olanakları kullanmıyor. Ayrıca Amerika da, Afganistan’a, vatandaşlarının canlarının korunması gereken egemen bir ülke muamelesi yapmaya başlamalıdır."