Danıştay’a silahlı saldırı. Saldırıda, Danıştay İkinci dairesi üyelerinden Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti. Aralarında Danıştay İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden’in de bulunduğu yaralanan dört üyenin tedavisi sürüyor. Gözaltındaki zanlı avukat Alparslan Aslan’ın sorgusu ise devam ediyor.
Danıştay ikinci dairesine bu sabah düzenlenen silahlı saldırı sonucu başından yaralanan Danıştay İkinci Dairesi üyelerinden Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetti.
Bu sabah isminin Alparslan Aslan olduğu belirlenen saldırgan ikinci daire başkanı ve üyeleri toplantı halindeyken salona girerek, rasgele ateş açtı. Saldırı sonucu, Danıştay İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden’in de aralarında bulunduğu beş Danıştay üyesi yaralandı. Hacettepe Üniversitesi Hastanesine kaldırılan Danıştay İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden’in midesinden yaralandığı ve geçirdiği ameliyat sonucu hayati tehlikesinin bulunmadığı açıklandı. Danıştay İkinci Dairesi üyelerinden Mustafa Yücel Özbilgin’in de başından yaralandığı ve durumunun ağır olduğu açıklanmıştı.Özbilgin hastanedeki tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.
Yaralanan diğer üyeler, Ayfer Özdemir, Ayla Gönenç ve Ahmet Çobanoğlu’nun sağlık durumlarının iyi olduğu ve tedavilerinin Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde sürdüğü belirtiliyor.
Anadolu Ajansı adının Alparslan Aslan olduğu belirlenen saldırganın İstanbul Barosuna kayıtlı bir avukat olduğunu bildirdi. Saldırının ardından Danıştay’ın arka kapısından kaçmaya çalışırken, güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilerek yakalanan Alparslan Aslan’ın sorgusu Terörle Mücadele Şubesinde sürüyor. Anadolu Ajansı, Aslan’ın ilk ifadesinde bu saldırıyı dün yapmayı planladığı ancak dün Danıştay’da İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden’le görüşme isteğini güvenlik görevlilerinin engellemesi sonucu bu saldırıyı gerçekleştiremediğini söylediğini bildirdi. Saldırgan ayrıca ifadesinde, saldırıyı Danıştay’ın türban kararı nedeniyle düzenlediğini, Danıştay’ın aldığı kararın Allah’ın adaletine sığmadığını, cezalandırmak istediğini belirtti. Saldırının nedeni ve detaylarının saldırganın sorgusunun tamamlanmasının ardından daha da netleşmesi bekleniyor. Olayla ilgili soruşturmayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı sürdürüyor.
Bu arada bugün Danıştay üyelerinden zanlının saldırıyı nasıl yaptığı yönünde farklı yorumlar geldi. Göz altına alınan ve avukat olduğu bildirilen saldırganın ateş açtığı sırada ''Allah'ın askerleriyiz'' diye bağırdığını söyleyen Danıştay Başkanvekili Tansel Çölaşan, ''Bundan türban kararından dolayı, toplumsal mutabakatı bozanlar suçludur ve onlar kendilerini biliyor'' dedi. Saldırı sırasında kendini yere atarak yara almadan kurtulan Danıştay üyesi Kamuran Erbuğa ise ''birşey söylediyse de ben duymadım'' dedi.
Danıştay ikinci dairesi aldığı yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarıyla önemli bir daire. YÖK, kamu alanı, türban ve laiklik konusunda aldığı önemli kararlarla, Danıştay ikinci dairesi sık sık basın yayın organlarında da adından söz ettiren bir kurum. İkinci daire son zamanlarda aldığı bir kararla, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı bulmuştu. Vakit gazetesi 13 şubat 2006 tarihli sayısında, 'İşte O Üyeler' başlıklı haberin altında başörtülü öğretmene anaokulu müdürlüğü yolunu kapatan kararı veren Danıştay İkinci Dairesi Başkanı ve dört üyenin fotoğraflarını yayımlamıştı. Bağcılar Basın Savcılığı, “üyeleri hedef gösterdiği” gerekçesiyle gazete hakkında soruşturma başlatmıştı. Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu üyelerin katılımıyla bugün yaptığı basın toplantısında devleti “yargıya sahip çıkmamakla” eleştirdi. Vakit Gazetesi Yayın Kurulu'nca, Danıştay'daki silahlı saldırıya ilişkin yapılan açıklamada ise, ''Saldırı bahane edilerek gazetemizin bazı televizyonlar tarafından basın ahlakıyla bağdaşmayan bir şekilde hedef gösterilmesi ve yargısız infaza tabi tutulmasını nefret ve şiddetle kınıyoruz'' denildi.
Saldırının ardından Cumhurbaşkanı Sezer ve Başbakan Erdoğan başta olmak üzere, birçok bakan ve parti lideri Danıştay’a gitti. Cumhurbaşkanı Sezer, saldırının Cumhuriyet tarihine leke olarak geçeceğini söyledi ve “bu saldırılar Cumhuriyetimize ve laik düzenimize karşı düzenlenmiştir” dedi. Başbakan Erdoğan da, saldırının Cumhuriyetin bütün kurumlarına yapılmış bir saldırı olduğunu söyledi.
Saldırının ardından Danıştay’a giden Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin de, olayı nefretle kınadıklarını ve saldırıyla ilgili çok yönlü başlatılan soruşturmanın sürdüğünü söylediler.
Ana muhalefet partisi lideri Deniz Baykal’dan ise iktidarı suçlayan açıklamalar geldi. Danıştay çıkışı açıklama yapan Baykal, bu saldırının hedefinin yaralanan yargıçlar olmadığını hedefte Danıştay ve anayasa olduğunu söyledi. “Türkiye’nin nereye sürüklenmekte olduğunu görmeyenlere bu olaylar umarım bir uyarı olur” diyen Deniz Baykal, Türkiye’nin çok tehlike bir yere sürüklendiğini ifade etti. Baykal ayrıca, “siyasete kan bulaşmıştır” diye konuştu, ve olayda hükümetin sorumluluğu olduğundan şüpheleri olmadığını söyledi.