Türkiye, Kanada Başbakanının Ermeni soykırımıyla ilgili sözlerine tepki olarak bu ülkedeki çok uluslu hava tatbikatından çekildiğini doğruladı. Tatbikata, aralarında Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı’na bağlı subayların da katılması planlanıyordu.
Kanada Başbakanı Stephen Harper, bir süre önce Ermeni soykırımını tanıdığını söylemiş, “partimiz soykırımı tanıyan karara destek vermişti, parlamentonun o kararı bizim için hala geçerlidir” demişti.
Belçikalı Senatörlerden Yeni Girişim
Belçika’da da İktidar ortağı Valon Liberal Partisi’nin iki üyesi, Yahudi soykırımına ilişkin yasa tasarısının kapsamına Ermeni soykırımının da eklenmesini istedi. Yasa, soykırımı inkar edenlere ceza verilmesini öngörüyor.
Belçika’da daha önce hem Senato’da hem de Federal Meclis’te reddedilmesine karşın sözde Ermeni soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasına yönelik yasa tasarısı bir kez daha gündemde.
Reformcu Hareket (MR) adlı liberal eğilimli partiden François Roelants du Vivier ve Christine Defraigne adlı senatörlerin bir kez daha gündeme getirdikleri yasa tasarısı Belçika’da 1995’te kabul edilen ve 2. Dünya Savaşı’nda gündeme gelen yahudi soykırımına ilişkin yasanın kapsamının genişletilmesini talep ediyor.
Sözde Ermeni soykırımının da yasa kapsamına alınması “1915’te Jöntürklerin Ermenilere yönelik soykırımı” ifadesinin metne eklenmesiyle sağlanmaya çalışılıyor. Yasa tasarısı sadece sözde Ermeni soykırımını kapsam dahiline almakla yetinmeyi düşünmüyor çünkü Belçika daha önce sözde soykırımı tanıyan bir yasaya imza atmıştı. Bu girişimde asıl amaç sözde soykırımı inkar edenlerin cezalandırılması. Bu amaçla da hem hepis hem de para cezası öngörülmüş durumda. Yasa tasarısına baktığımızda iki senatörün inkarda bulunanların 8 günden bir yıla kadar hapis ve 26 ile 5 bin euro arasında para cezasına çarptırılmasını istediklerini görüyoruz.
Aynı içerikte bir öneri geçen yıl yine Senato’nun gündemindeydi. Senato’da Adalet Komisyonu tarafından reddedildikten sonra Federal Meclis’in önüne gelen tasarı Reformcu Hareket ve Valon Yeşiller dışında hiçbir gruptan destek alamayınca düşmüştü. Ancak bu ret iki senatörün hızını kesmedi. Aralık 2005’te iki senatör benzer nitelikli bir yasa tasarısı hazırladılar ancak o girişimden de sonuç alamadılar.
2 Mayıs’ta Belçika Senatosu’na sunulan yasa tasarısı 4 Mayıs’tan bu yana Adalet Komisyonu’nun önünde. Ancak Komisyon’un yasa tasarısını ne zaman ele alacağına ilişkin takvim henüz netleşmiş değil. Fransa’da gündemde olan benzer nitelikli yasa tasarısıyla ilgili oylamanın beklenebileceğinin altını çizen siyasi gözlemciler, 8 Ekim’de yapılacak yerel seçimlerin de tasarı üzerinde “erteleme” etkisi yaratabileceğine dikkat çekiyorlar.
Türk Parlamento Heyeti Paris'te
Fransız parlamentosunun adalet komisyonu, Ermeni Soykırımı iddialarının reddini suç sayan yasa önerisini reddetti. Ancak 18 Mayıs’ta genel kurulda ele alınacak tasarının, yasalaşma ihtimalinin yüksek olduğu bildiriliyor. Sosyalist Parti tarafından önerilen tasarı, Ermeni soykırımı iddialarını reddetmeyi suç sayıyor ve 1 yıla kadar hapis ve 45 bin Euro para cezası öngörüyor.
Tasarının yasalaşmasına karşı çıkan Türkiye’nin Fransa’ya yolladığı, dört milletvekilinden oluşan parlamento heyeti Paris’te dün temaslarda bulundu. Devrim Çubukçu, heyet üyelerinden Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Onur Öymen’le konuştu.
Söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.