Erişilebilirlik

Güvenlik Konseyi İran'la İlgili Kararı Onayladı


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, İran’ı uranyum zenginleştirmeye son vermeye çağıran kararı onayladı.

Birleşmiş Milletler diplomatları, Rusya ve Çin’le uzlaşılarak, 15 üyenin tamamının onayıyla kararın kabul edildiğini bildirdi. Rusya ile Çin, İran’a yaptırımlar uygulanmasına yol açacak bir bildiriye karşı çıkıyordu.

Karara göre, Uluslararası Atom Enerji Dairesi, İran’ın çağrıya uyup uymadığını bir ay içinde rapor edecek. İngiltere’nin BM’deki büyükelçisi Emyr Jones-Parry, Tahran’ın karara uymaması halinde alınacak tavrın yine görüşmeler yoluyla kararlaştırılacağını söyledi.

Buarada, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin ve Almanya’nın dışişleri bakanlarıyla, İran’ın nükleer programını görüşmek üzere bugün Berlin’de biraraya geliyor. Amerika’nın amacı, görüşmelerden İran’la ilgili güçlü bir ortak tavır elde edebilmek ve Tahran’ı Irak konusunda da işbirliğine zorlamak. Amerika, uluslararası toplumun İran’a açık bir mesaj göndererek, Tahran’ın nükleer silah edinmesine izin verilmeyeceğini vurgulamasını istiyor.

İran, nükleer teknolojiyi barışçı amaçlarla kullanma hakkı olduğunu savunurken, Amerika İran’ın bu iddiasını reddediyor. Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, iddiasını kanıtlamanın, İran’a düştüğünü belirtiyor:

“Geldiğimiz şu noktada İran’ın uluslararası toplumla güven ilişkisi sıfırı tüketmiştir”

Kongre Araştırmaları Merkezi Ortadoğu uzmanı Kenneth Katzman bu görüşe katılıyor. Katzman, İran’ın 2004 yılında Uluslararası Atom Enerji Dairesi’ne verdiği uranyum zenginleştirme programına son verme sözünü tutacağını kanıtlaması gerektiğini söylüyor. Zenginleştirilmiş uranyum nükleer silah yapımında kullanılabiliyor. Ancak uzman, İran’ın işbirliği yapmayı reddetmesi durumunda, Güvenlik Konseyi’nde Çin ve Rusya bulunduğu sürece, Amerika ve müttefiklerinin bu ülkeye karşı yaptırım uygulamasının güç olduğunu belirtiyor.

Bush Yönetimi, Dışişleri Bakanı Condolezza Rice’ın Berlin’deki temaslarında İran’a karşı güçlü bir mesajın çıkmasını umuyor. Amerika bir taraftan nükleer programıyla ilgili Tahran’a baskı yaparken, diğer taraftan İran’ın Irak’taki güvenlik durumuna olumlu katkı sağlamasını istiyor.

İran, Irak’ın içişlerine karıştığı yolundaki iddiaları reddediyor. İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki, Amerika’yla gelecekte yapılabilecek görüşmelerin Irak’a odaklanacağını ve burada istikrarlı bir hükümet kurulmasını amaçlayacağını söyledi. Amerikalı yetkililer İran’la yapılacak görüşmelerde Irak ve nükleer programın birbirinden ayrı olarak ele alınacağını bildiriyor.

XS
SM
MD
LG