Erişilebilirlik

'Çözüm Irak'ın Güçlenmesine Bağlı'


Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace, Ankara’da devam eden “Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” konulu konferansta bu sabah bir konuşma yaptı. Orgeneral Pace konuşmasında, terörizmle uluslararası mücadelenin önemini vurguladı. Pace ayrıca, Kuzey Irak’taki PKK sorununun çözümünün güçlü ve birleşik bir Irak’a bağlı olduğunu söyledi.

Ankara’nın ev sahipliği yaptığı terörle mücadelede işbirliğini artırmayı amaçlayan iki günlük uluslararası konferans sürüyor.

“Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği” konulu konferansın bugünkü katılımcılarından biri de Amerika Genelkurmay Başkanı Orgeneral Peter Pace’di. Konferansta bu sabah bir konuşma yapan Amerikan Genelkurmay Başkanı, terörizmle ortak mücadele edilmesi gerektiğini söyledi ve bu konuda ekonomi, istihdam ve eğitim gibi konuların önemine dikkat çekti. “Eğitim herkese sağlanmalı” diyen Orgeneral Pace, bir ülkenin eğitim sisteminin nefreti değil, hoşgörüyü öğretmesi gerektiğini söyledi.

Terörizmin her yerde, her ülkede olduğunu belirten Amerikalı general, “küresel bir sorunla, bir tehditle karşı karşıyayız” diye konuştu. Orgeneral Pace ayrıca terörle mücadelede, zaman açısından çabuk davranılması ancak stratejik açıdan sabırlı olunması gerektiğini de konuşmasında vurguladı. Günümüzde teröristlerin gerçekleri saptırmaya çalıştığını bunun içinde internetten yararlandıklarını ifade eden Peter Pace, teröristlerin amaçlarının korku yaratmak olduğunu hatırlattı.

Konferansta, Türkiye’nin Kuzey Irak’taki PKK varlığıyla ilgili Amerika’dan beklentileri konusunda bir gazetecinin sorusunu da yanıtlayan Amerikan Genelkurmay Başkanı, “PKK bir terör örgütüdür” dedi ve ilk aşamada birleşik bir Irak’ın kurulmasının önemli olduğunu, bundan sonra PKK sorunuyla mücadele edilebileceğini söyledi. Bunun şu anda PKK konusunda ortak adımlar atılmadığı anlamına gelmediğini de vurgulayan Orgeneral Pace, özellikle Avrupa’da birçok dost ülkeyle, PKK’nın mali kaynaklarının tespit edilmesi ve kurutulması gibi konularda çalışmalar yapıldığını söyledi. Pace konuşmasının sonunda ise Türkiye’ye, Afganistan ve Irak başta olmak üzere, komşularına gösterdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök Amerikalı meslektaşına konuşmasının ardından bir plaket sundu. Pace bugün Ankara’dan ayrılarak İstanbul’a gidiyor.Amerikan Genelkurmay Başkanı, İstanbul’da askeri kurumlarda temaslarda bulunacak. 82 ülkeden üst düzey askeri yetkilinin katıldığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ev sahipliği yaptığı terörizm konferansının bugün son günü.

Konferans Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök’ın yapacağı konuşmayla sona erecek. Orgeneral Özkök ve konferansın onur konuğu olan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai dün yaptıkları konuşmalarda, terörizmle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemini vurgulamışlardı.

XS
SM
MD
LG