Hindistan’a yaptığı üç günlük resmi ziyareti tamamlayan Başkan Bush Güney Asya turunun son durağı Pakistan’a gitti.
Başkan Bush ve Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, Amerika ve Pakistan'ın terörle savaşta birlik halinde olduğunu, önümüzdeki dönemde iki ülke arasında işbirliğinin arttırılacağını söyledi. Bush, Pakistan'ın terörle mücadele konusunda işbirliği yapmasının hayati önem taşıdığını belirtti.
Bush, daha önce Hindistan’ın Haydarabat kentinde Amerika’nın mali destek verdiği ziraat fakültesinde öğrenci ve çiftçilerle biraraya geldi. Bush burada gazetecilerle yaptığı konuşmada, Hindistan’la varılan nükleer işbirliği anlaşmasının iki ülkenin soğuk savaş yıllarını nasıl geride bırakabildiğini gösterdiğini söyledi. Başkan Bush’un Hindistan ziyaretini protesto eden binlerce kişi Yeni Delhi’den sonra Haydarabat’ta da gösteriler yaptı.
Nükleer Anlaşma İki Ülkenin Yasama Organlarında Görüşülecek
Nükleer işbirliği anlaşmasının taslağı Hindistan Başbakanı Manmohan Sing’in geçen yaz Washington’a yaptığı ziyaret sırasında hazırlanmıştı. Tarihi olarak nitelenen anlaşma, Hindistan’ın giderek artan elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için nükleer enerji programının desteklenmesini öngörüyor. Hindistan ise bunun karşılığında askeri ve sivil nükleer programlarını birbirinden ayıracak ve sivil tesisleri uluslararası denetime açacak. Hindistan’ın bunu ne şekilde yapacağının ayrıntıları henüz belli değil.
Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi içini iki ülkenin parlamentolarında onaylanması gerekiyor. Amerikan Kongresi’nde anlaşmaya karşı çıkan üyeler var. Hindistan, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşmasına taraf olmadığı için batıdan elde edeceği nükleer teknolojiyi başka ülkelere aktarabileceği ileri sürülüyor.
Başkan Bush Haydarabat’ta yaptığı konuşmada yeni anlaşmanın çok önemli olduğunu, çünkü hem Kongrenin kaygılarını gidereceğini hem de Hindistan’ın enerji ihtiyacını karşılamasına yardımcı olacağını söyledi.
Pakistan'da Yoğun Güvenlik Önlemleri
Bu arada komşu Pakistan’da Başkanın ziyareti için olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Nedeni ise ülkenin haftalardır Amerika ve diğer batı ülkeleri aleyhine toplu gösterilere sahne olması. Danimarka’da Hazreti Muhammet karikatürlerine tepki olarak başlayan gösteriler zamanla Devlet Başkanı Pervez Müşerref’i hedef almaya başladı.
Dün Karaçi’de Amerikan Konsolosluğunu hedef alan bombalı intihar saldırısında aralarında bir Amerikalı diplomatın da bulunduğu üç kişi öldü en az 50 kişi yaralandı. Pencap Üniversitesinden Profesör Hasan Askari, Bush’un ziyaretinin Devlet Başkanı Pervez Müşererf için siyasi bir dönüm noktası olacağı görüşünde. Pakistanlı Profesör Müşerrif’in çok ciddi bir muhalefetle karşı karşıya bulunduğunu, ziyaretin bir sınav olacağını söylüyor. Profesör Askari’ye göre Pervez Müşerref Başkan Bush’dan üç şey isteyecek. Birincisi Hindistan’a yapılacağı gibi nükleer destek, ikincisi Keşmir sorununun çözümünde Washington’un etkin rol oynaması, üçüncüsü ise terörizmle mücadele konusunda daha fazla ekonomik yardım.
Pakistan’da Afgan savaşı sırasında bu ülkeye kaçan çok sayıda el Kaide ve Taleben militanı bulunuyor. Amerika ve Afganistan, Pakistan hükümetinin militanlara ve topraklarındaki terörist kamplara karşı yapması gerekenleri yapmadığı görüşünde.