Başkan Bush, Hindistan ziyaretine başladı.
Başkan, ziyareti sırasında ekonomi ve savunma konularında görüşmeler yapacak, muhtemelen yeni bir nükleer işbirliği anlaşması imzalayacak.
Hindistan’a giderken Afganistan’a uğrayan Başkan, bu ülkedeki Amerikan askerlerini de ziyaret etti.
Bush'un sürpriz ziyareti nedeniyle Kabil hava sahası sivil uçuşlara kapatıldı ve kentte sıkı güvenlik önlemleri alındı. Başkanın uçağı Amerika’nın Kabil yakınlarındaki Bagram üssüne indi.
Bush, Devlet Başkanı Hamit Karzai’yle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, Amerika’nın Afganistan’ı desteklemeye devam edeceğini açıkladı.
Bakan, Hindistan’dan sonra Pakistan’a da uğrayacak.
Nükleer İşbirliği Anlaşması
Nükleer işbirliği anlaşmasının taslağı Hindistan Başbakanı Manmohan Sing’in geçen yaz Washington’a yaptığı ziyaret sırasında hazırlanmıştı. Tarihi olarak nitelenen anlaşma, Hindistan’ın giderek artan elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için nükleer enerji programının desteklenmesini öngörüyor. Hindistan ise bunun karşılığında askeri ve sivil nükleer programlarını birbirinden ayırmayı ve sivil tesisleri uluslararası denetime açmayı kabul ediyor. Ancak anlaşmayla ilgili iki hassas konu hâlâ açıklığa kavuşmuş değil. Birincisi, Hindistan’ın sivil nükleer teknoloji için alacağı teknik yardımı askeri programında kullanmayacağının nasıl garanti altına alınacağı. İkincisi ise askeri ve sivil nükleer tesislerin birbirinden nasıl ayrılacağı. İki taraf da zor olmakla birlikte bunun imkansız olmadığını savunuyor. Nitekim Başkan Bush da tesisleri ayırmanın kolay olmayacağını söyledi.
Başkan sorunun sadece Hindistan değil Amerika için de ciddi bir sorun olduğunu söyledi ve “çözüm buluncaya kadar görüşmeler sürecek, çözüm bulamazsak tekrar görüşme masasına döneceğiz” dedi.
Başkan Bush, nükleer teknoloji anlaşmasının önemli olduğunu ancak ikili ilişkilerin bununla sınırlı olmadığını söyledi.
Başkan enerji konusunun yanısıra Amerika’nın Hindistan’la stratejik ilişkileri bulunduğunu söyledi; ekonomik ve askeri bağların ve Afganistan’da olduğu gibi, yeni demokrasilere yardım arzusunun iki ülkeyi birbirine yaklaştırdığını belirtti.
Pakistan’ı ziyaret eden ilk Amerikan Başkanı 1959 yılında Dwight Eisenhower olmuştu. Başkanın güney Asya gezisinin resmi programı o kadar yoğun ki, turistik ziyaretlere pek zaman yok. Başkan Bush, Hindistan’da bir teknoloji merkezinde incelemelerde bulunacak ancak Tac Mahal’i göremeyecek.
Başkan’ın, Hindistan’dan sonra uğrayacağı Pakistan’da ise el Kaide’nin bu ülkedeki faaliyetleri ve Keşmir sorunu üzerinde durması bekleniyor. Hindistan ve Pakistan arasında ikiye bölünmüş olan Keşmir, nükleer silah sahibi iki ülke arasında üç kez savaşa sebep oldu.
Bush Protesto Edildi
Hindistan’da binlerce İslamcı ve Komünist eylemci Başkan Bush’u protesto etti. Gösterilerin ziyaret boyunca sürmesi bekleniyor.
Yeni Delhi’de siyah bayraklar taşıyan eylemciler, savaş karşıtı sloganlar attı ve Başkan Bush’u kınadı.
Kalküta’da ise Komünistler, Amerika’nın politikalarını protesto ettiler.
Komünistler, Amerika’yla Hindistan’ın imzalamak istediği nükleer işbirliği anlaşmasına karşı çıkıyor. Yeni Delhi’nin nükleer tesislerini uluslararası denetime açmasına karşı çıkan Komünistler, anlaşmanın Hindistan’ın ulusal çıkarlarını zedeleyeceği görüşünde.