Erişilebilirlik

Pamuk Davası 7 Şubat'a Ertelendi


Yazar Orhan Pamuk’un davası Adalet Bakanlığı’ndan beklenen dosya gelmediği için 7 Şubat 2006 tarihine ertelendi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek alınan kararı, “olması gereken buydu” sözleriyle değerlendirdi.

Yazar Orhan Pamuk’un İsviçre’de yayınlanan bir dergide yer alan röportajdaki sözleri nedeniyle, “Türklüğü alenen aşağılamak” iddiasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün Şişli 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Orhan Pamuk’un hazır bulunduğu mahkeme, Adalet Bakanlığı’ndan gelecek görüşü bekleme kararı aldı ve dava 7 Şubat 2006 tarihine ertelendi.

Adalet Bakanlığı’nın vereceği karar, davanın sonucunu doğrudan etkileyecek. Bakanlığın Pamuk’un yargılanıp yargılanmaması konusundaki kararı ve izni, ya yargı sürecini devam ettirecek, ya da dava düşecek.

Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı, Pamuk'un dava dosyasını duruşma gününe üç gün kala, 13 Aralık tarihinde, Adalet Bakanlığı'na göndermişti. Ancak bakanlıktan beklenen yanıt bugün gelmedi.

Duruşmayı birçok Avrupalı Parlamenter de izledi. Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Camiel Eurlings duruşma çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı ve alınan karara tepkisini gösterdi. Eurlings kararın hayal kırıklığı yarattığını söyledi ve ''hükümet bu davanın düşmesini engelleyemediği için Türkiye’nin imajı olumsuz etkilendi'' dedi. Eurlings aynı zamanda duruşmayı izleyen İngiliz milletvekili Denis MacShane'in mahkeme salonunda tartaklandığını söyledi.

Duruşmayı Eurlings’in yanı sıra, Avrupa Parlamentoso Yeşiller grubu Daniel Cohn-Bendit başkanlığında bir heyet, Yeşiller Partisi’nden Türk asıllı milletvekili Cem Özdemir ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Karma Komisyonu Başkanı Joost Lahendijk da izledi.

Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise davanın ertelenmesini, “Olması gereken zaten buydu. Bir soru sormuşsun, cevabını bekleyeceksin” sözleriyle değerlendirdi. Kararın ardından Ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı, Avrupa Birliği’nin bu davaya büyük önem verdiği yönündeki bir soruya ise, basını suçlayarak yanıt verdi ve “Bunu bu hale basın getirdi” dedi.

Bu arada, özellikle Pamuk’un mahkemeye giriş ve çıkışında arbede ve gerginlik yaşandı. Ülkücü bir grup Pamuk’un mahkemeden çıkışında aracına binmesinin ardından araca taş ve yumurta attılar. Polis protestocu gruptan Orhan Pamuk'u taıyan araca saldıran üç kişiyi gözaltına aldı.

Yazar Orhan Pamuk, bir İsviçre gazetesine 6 Şubat 2005 tarihinde, "bu topraklarda 30 bin Kürt ve 1 milyon Ermeni öldürüldü. Benden başka kimse bundan bahsetmeye cesaret edemedi" açıklamasında bulunmuş, bunun üzerine Pamuk hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 301'inci maddesinde düzenlenen “Türklüğü tahkir ve tezyif” suçundan dava açılmıştı.

Mahkemeden sonra avukatı aracılığıyla yazılı açıklama yapan Orhan Pamuk, "Savunmamı yapamadığım için, çok üzgünüm," dedi.

XS
SM
MD
LG