Irak'ta tartışmalı anayasa oylaması bugün sıkı güvenlik önlemleri altında yapılıyor. Başkent Bağdat referandumdan önce son günü sakin geçirdi. Bunda dört günlük tatil ve gece sokağa çıkma yasağının rol oynadığı bildiriliyor.
Cuma namazlarında imamlar, anayasayı gündeme getirirken bazıları evet oyu verilmesi, bazıları da reddedilmesi çağrısında bulundu.
Anayasanın halk oyuna sunulması nedeniyle Irak'ın bütün sınırları kapatıldı ve ülke içinde, değişik vilayetler arasında seyahat yasağı getirildi. Bağdat uluslararası havaalanı Pazartesi sabahına kadar sivil trafiğe kapatıldı.
Amerikan askeri sözcüsü, referandum öncesi isyancı saldırılarının, geçen Ocak’taki seçim dönemine kıyasla düşme gösterdiğini, ancak güvenlik güçlerinin her olasılığa karşı hazırlıklı olduğunu açıkladı.
Bu arada Bakuba, Kerkük ve Bağdat’taki saldırılarda 4 polisin öldüğü, bazı kişilerin yaralandığı bildirildi.
İsyancılar, ayrıca Anayasaya evet oyu verilmesini isteyen Sünni “Irak İslamcı Partisi”e ait binaları bombaladı ve ateşe verdi.
Iraklı seçmenler, yeni anayasalarını oylamak üzere yarın sandık başına gidiyor. Sünni Araplar - tek bir siyasi partinin dışında - yeni anayasaya karşı çıkıyor ve anayasa metninin yalnızca Şii ve Kürtlere yarar sağladığını düşünüyor.
Metnin ileride değiştirilmesi için kapı açık bırakılsa da, Sünnilerin büyük bir kısmının anayasayı reddetmesi, Irak’taki bütün siyasi süreci başa döndürebilir ve ülkede istikrarın sağlanması çabalarını aksatabilir.
Yeni anayasa, Irak’taki tüm sorunların çözümü anlamına geliyor mu? Bu soruyu Ortadoğu Teknik Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim üyelerinden Meliha Altunışık’a yönelttik. Profesör Doktor Altunışık, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.