Erişilebilirlik

Gözler Lüksemburg'da


Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Türkiye’yle üyelik müzakerelerinde izlenecek çerçeve belgesini görüşmek üzere, bu akşam Lüksemburg’da toplandı. Çalışma yemeğinin ardından resmi toplantıya geçen bakanlara, Avrupa Birliği Dönem Başkanı İngiltere’nin Dışişleri Bakanı Jack Straw, Türkiye dosyası hakkında son bilgileri veriyor.

Olağanüstü olarak toplanan bakanlar, Müzakere Çerçeve Belgesi’nin onaylanması için uzlaşı sağlamaya çalışıyor.

Avusturya’nın Müzakere çerçeve belgesine, 'imtiyazlı ortaklık' veya bu yolda bir ifade eklemeye çalışması, özellikle son günlerde Ankara ve Brüksel arasında gerginliğe yol açmıştı.

Bu arada Fransa dışişleri bakanı, Avrupa Birliği'nin Lüksemburg'daki toplantıdan sonra Türkiye'ye tam üyelik yerine 'imtiyazlı ortaklı' önerebileceğini söyledi.

Fransız radyosuna açıklama yapan Philippe Douste-Blazy, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği standartlarını yakalamasının çok zor olduğunu, Ankara'nın bir dizi yasayı değiştirmek zorunda kalacağını söyledi.

'AB Ya Küresel Güç, Ya da Hıristiyan Klubü Olacak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği’nin Türkiye’yle ilgili vereceği kararla ya küresel bir güç, ya da bir Hıristiyan kulübü olmayı seçeceğini söyledi. Erdoğan, “Samimiyet testinde sıra Avrupa Birliği’nde” dedi.

Başbakan Erdoğan Avrupa Birliği’ne son mesajını, bugün AKP milletvekillerini Kızılcahamam’da bir araya getiren istişare ve değerlendirme toplantısında verdi.

Erdoğan toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği tarafından alınacak hiçbir kararın, Türkiye’nin hedefini ve yönünü değiştiremeyeceğini söyledi.

Başbakan konuşmasında, yarın ortaya çıkacak tablonun Türkiye’nin geleceğinden çok Avrupa Birliği’nin geleceğini etkileyeceğini de savundu. Erdoğan, sonuç ne çıkarsa çıksın Türkiye’nin demokrasi, özgürlükler ve yapısal reformlar konusunda yoluna devam edeceğini, sadece medeniyetler buluşması hedefinin yara almasından üzüntü duyacaklarını ifade etti.

3 Ekim’i dirayetle yönettiklerini, günü kurtarmak yerine büyük devletlere yakışır biçimde meseleleri çözdüklerini ifade eden Başbakan, konuşmasında Kıbrıs konusuna da değindi. Erdoğan, Kıbrıs konusunda önemli adımlar attıklarını kaydederek “Biz rahatız. Sıkıntımız yok. Yolumuza devam ederiz. Kopenhag Siyasi Kriterleri, Ankara Siyasi Kriterleri olur” dedi.

Başbakan konuşmasında ayrıca Avrupa Birliği liderlerini sağduyulu olmaya da çağırdı ve “Avrupalı muhataplarımızın en doğru kararı vereceklerine inanıyorum, inanmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Bugün gazeteler de Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerine geniş yer verdi. Gazeteler bu akşam Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanlarının olağanüstü toplantısı ve yarınki toplantıları kastederek “Türkiye’yi zorlu bir günün beklediğine” dikkat çekti.

Ankara belirsizliğini koruyan ve başlaması beklenen müzakerelerin “yol haritası” olan müzakere çerçeve belgesini görmeden Lüksemburg’a gitmeyecek. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise bu akşam saatlerinde başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan ve bürokratlarla birlikte gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı’ndan takip ediyor. Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının müzakere çerçeve belgesi üzerinde anlaşması durumunda, belge Ankara’ya iletilecek. Ankara ise, çerçeve belgede tam üyelik dışında “imtiyazlı ortaklık” gibi ifadelere yer verilmesi, Türkiye’nin liman ve havaalanlarını müzakere sürecinde Rumlara açması gibi koşullara karşı çıkıyor.

Bu arada, gelişmelerin Türk ekonomisine olumsuz yansıması ihtimaliyle, Ekonomi’den Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan bu akşam ekonomi yönetimi liderlerleriyle de görüşüyor.

  • 16x9 Image

    Aslı Aral

    Ankara doğumlu Aslı Aral, ODTÜ Koleji’ni bitirdikten sonra lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde, yüksek lisans eğitimini ise Londra'daki Westminster Üniversitesi'nde uluslararası gazetecilik ve yayıncılık üzerine yaptı. Mesleğe 2003 yılında Voice of America (VOA) Türkçe Servisi Ankara muhabirliğiyle başlayan Aral, 2004-2005 döneminde mezunu olduğu Bilkent Üniversitesi İletişim ve Tasarım bölümünde gazetecilik ve haber yazma dersleri verdi. 2006 yılında yabancı dil bilen muhabir sınavıyla Anadolu Ajansı'nda (AA) çalışmaya başlayan Aral, AA'da 2006-2009 yıllarında diplomasi muhabirliği yaptı. 2009 yılında AA'nın Londra Temsilcisi olarak İngiltere'ye atanan Aral, burada birçok uluslararası zirveyi, İngiltere'nin Brexit sürecini, İskoçya bağımsızlık referandumunu, Londra Olimpiyat Oyunlarını ve çok sayıda uluslararası olayı takip etti. 2017'de Türkiye'ye dönen Aral, 2021'de BM Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) iletişim danışmanlığı yaptı. Aral, 2022'den bu yana ise VOA Türkçe Servisinde editörlük görevi yürütmektedir.

XS
SM
MD
LG