Erişilebilirlik

Talabani Bush'la Görüştü


Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, ülkesindeki Amerikan askerlerinin ayrılması için bir tarih belirlemek istemediğini söyledi.

Talabani bu sabah Beyaz Saray’da Başkan Bush’la görüştü. Daha sonra Bush’la birlikte gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irak Cumhurbaşkanı, Amerikan ve koalisyon güçlerinin ülkesindeki varlığının, Irak’ta demokrasinin gelişmesi açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

Celal Talabani, Irak’a komşu ülkeleri terörizmle mücadelede Irak’la işbirliği yapmaya çağırdı; terörün Arapların ve bütün Müslümanların düşmanı olduğunu söyledi.

Irak anayasa taslağının, Orta Doğu ülkelerinin anayasaları arasında en iyisi olduğunu belirten Talabani, Amerika’ya, ülkesinin özgürlüğe kavuşması için yaptığı fedakarlıklar için teşekkür etti.

Başkan Bush da Amerika’nın Irak’ta teröristleri yenilgiye uğratma ve Irak’ın dünya demokrasileri arasında yerini almasına yardım etme konusundaki kararlılığından vazgeçmeyeceğini söyledi.

Suriye'ye Uyarı

Başkan Bush Suriye’nin, kendi topraklarından Irak’a silahlı militanların geçişini engellemediği için uluslararası alanda giderek yalnız kalacağını söyledi.

Bush, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın, bu konuda bir şey yapmamasının, Amerika’yı ciddi olarak kaygılandırdığını anlaması gerektiğini belirtti.

Başkan, Suriye’nin Orta Doğu’da yeni doğan demokrasiler konusundaki tutumunu değiştirmesini sağlamak için bu hafta New York’ta Birleşmiş Milletler zirvesine katılan liderlerle danışmalarda bulunacağını bildirdi.

Dün de Amerika’nın Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Suriye’nin Irak’ın içişlerine müdahale ettiğini söylemişti. Halilzad, Amerika’nın bu konudaki sabrının taşmakta olduğunu belirtmişti.

XS
SM
MD
LG