Irak’taki gelişmelerle ilgili kaygılar ve 2001 yılında Amerika’nın hedef olduğu terörist saldırılar konusunda farklı siyasi değerlendirmeler geçtiğimiz hafta Washington’da yoğun siyasi tartışma konusu oldu.
Amerika’nın Irak’ta izlediği politikaya halk desteğinin giderek zayıfladığını gösteren son kamu yoklamaları üzerine Başkan Bush ve yönetime bağlı diğer yetkililer, Amerikan halkını, işlerin iyi gittiği konusunda ikna edebilmek için yeni bir çabaya girişti. Başkan Bush, Irak Başbakanı İbrahim El Caferi’yle Beyaz Saray’da yaptığı görüşmeden sonra şöyle dedi:
“Kararlılığımızı sarsıp kamu oyumuzu etkileyebilirlerse o zaman siyasetçilerin bu görevi yerine getirmekten vazgeçeceğini düşünüyorlar. Ben görevi yerine getirme konusunda kararlıyım.”
Başkan Bush’un Salı akşamı, Irak’ta Geçici Koalisyon Yönetimi’ne son verilip egemenliğin Irak halkına devredilmesinin birinci yıldönümü dolayısıyla yapacağı televizyon konusunda, Irak konusunda kararlığını dile getirmesi bekleniyor. Başkanın Kongre’deki destekçileri, Bush’un bu konuşmayla, muhalefetteki Demokrat Parti’den son zamanda gelen yoğun eleştiriler karşısında Irak konusunda Amerikan halkını rahatlatmayı başarmasını umudediyor.
Kongre’nin önde gelen Demokrat üyelerinden Senatör Edward Kennedy, son günlerde Irak konusunda şunları söyledi:
“Irak’ta dönüşü olmayan bir batağa girmiş görünüyoruz. Askerlerimiz sürekli can veriyor ve işin nerede biteceği belli değil.”
Irak konusunda kaygılı olanlar sadece Demokratlar değil. Cumhuriyetçi Güney Carolina Senatörü Lindsey Graham da Kongre’deki bir toplantı sırasında Savunma Bakanı Donald Rumsfeld’e, kendi eyaletinde Irak konusunda rahatsızlığın arttığını söyledi:
“Halk Irak konusunda gittikçe daha çok soru soruyor. Bence bu ciddiye alınması gereken bir durum. Irak’ın bizim için kronik bir sorun haline geldiğine inanıyorum.”
Savunma Bakanı Rumsfeld ise Saddam Hüseyin’in görevden uzaklaştırılmasından buyana Irak’ta büyük ilerleme kaydedildiğini söyledi ancak daha yapılması gereken çok şey olduğunu belirtti:
“Bu savaşı kaybettiğimizi veya kaybetmekte olduğumuzu söyleyen varsa, yanılıyor. Kaybetmiyoruz.”
Demokrat Partililer yoğun eleştirileriyle yönetimi Irak konusunda kendini savunma zorunda bırakırken, Başkan Bush’un baş danışmanlarından Karl Rove’un son günlerde söylediği sözler bir başka siyasi fırtınaya yolaçtı. Rove, New York’ta yaptığı bir konuşmada, 11 Eylül 2001 terör saldırıları karşısında Amerikan toplumun tepkileri konusunda şöyle dedi:
“Muhafazakarlar 11 Eylül saldırılarının vahşeti karşısında savaşa hazırlanırken, liberaller, saldırganları mahkemeye çıkarmaktan, psiko-terapiden ve bize saldıranların ruh halini anlamaya çalışmaktan sözettiler.”
Beyaz Saray’ın üst düzeydeki bir yetkilisinin, Amerikan toplumunun liberal kesimini, ülkenin hedef olduğu ağır saldırı karşısında yumuşak davranmakla suçlayan bu sözleri Demokrat Parti’nin önde gelen isimlerinin sert tepkisine yolaçtı. Massachussetts Senatörü John Kerry, New York Senatörleri Hillary Clinton ve Charles Schumer bu isimler arasındaydı. Schumer şöyle dedi:
"(11 Eylül’den sonra belli bir siyasi görüşe bağlı olanlar savaşma kararlılığı gösterdi, diğerleri ise teröristlerden yana çıktı ya da onlara sempati duydu) demek akıl almaz birşey ve hiçbir şekilde kabul edilemez.”
Siyasi gözlemciler, Irak ve terör konusundaki bu son tartışmaların, Amerika’da özellikle tartışmalı 2000 yılı başkanlık seçimlerinden sonra iyice belirgin hale gelen derin siyasi bölünmüşlüğün son örnekleri olduğunu düşünüyor.
Bağımsız siyasi gözlemci ve “Cook Siyaset Raporu”nun yayımcısı Charles Cook şöyle diyor:
“Kutuplaşmış bir ülke haline geldik. Her iki tarafta da duygusallık hakim.. Demokratlar, Cumhuriyetçiler, liberallar, muhafazakarlar. Bölünme oldukça derin.”
Başkan Bush’un bugünlerde Amerika Yüksek Mahkemesi’ne, kendi siyasi görüşüne yakın, muhafazakar bir yargıç atama fırsatı elde etmesi halinde toplumdaki siyasi bölünmüşlüğün daha da artacağı tahmin ediliyor. Yüksek Mahkeme Başkanı William Rehnquist tiroid kanseriyle mücadele ediyor ve ömrünün sonuna kadar kalabileceği görevinden ayrılacağı yolunda haberler dolaşıyor.