Amerika, İran Cumhurbaşkanlığı seçiminin asgari demokratik standartların altında kaldığını ve temsili olmadığını açıkladı. Amerikalı yetkililer ikinci tura kalan iki adaydan biri olan Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin Amerika’ya jkarşı uzlaşmacı bir hava içeren açıklamalarına da fazla önem vermiyor.
Amerikalı yetkililer, kadınların da aralarında bulunduğu pek çok adayın seçime girmesine, ülkeyi yöneten katı dinci ekibin izin vermediğini belirtirken bu seçimi, son yıllardaki nispeten daha açık siyasi ortamdan geri bir adım olarak niteliyor.
Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi, basına ve muhalefete sıkı denetim uygulandığını belirterek, seçimin asgari demokratik standartların çok altında kaldığını bildirdi. Aynı yetkili İran’daki gelişmelere “demokrasi denemeyeceğini” belirtti.
Bakanlık sözcü yardımcısı Adam Ereli de İran halkının bundan daha iyisine layik olduğunu kaydederek şöyle konuştu:
"Bir bütün olarak bakıldığında bu seçim; adayların seçimle işbaşına gelmemiş din adamları tarafından elenmesi, oy verme işleminin düzenlenmesi ve bundan sonraki adımlar açısından, bize, temsili olmaktan ve İran halkının isteklerini karşılamaktan çok uzak gözüküyor. İran halkı siyasi hayata daha az değil, daha çok katılım, daha az değil daha çok özgürlük ve demokrasi istiyor."
Adam Ereli demokratik bir sistemde hükümetlerin halkın isteklerine cevap verdiğini belirterek, “İran’da ise bu iş tam tersine oluyor ve bölgedeki eğilimin de aksini temsil ediyor” şeklinde konuştu.
Dışişleri bakanlığı sözcüsü bunlara ek olarak, İran’ın kitle imha silahı edinme çabasını, Ortadoğu’da terörizmi desteklemesini ve El Kaide ile bağlantısını da eleştirdi. Sözcü ayrıca, iki aday arasında yapılacak ikinci turun adaylarından biri olan eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani’nin kampanya sırasında Amerika’ya yaklaşma niteliğindeki sözlerini de reddetti. Sözcü, seçilmiş liderler tehdit edici nitelikteki politikalara son vermedikçe, Bush yönetiminin, seçim propagandası konuşmalarını ciddiye almayacağını bildirdi.