İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Filistinlilerin terör örgütlerine karşı önlem almaması durumunda, barış sürecini dondurmakla tehdit etti.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistinli militan örgütlerin üzerine silahla gitmeyi reddediyor. Ancak bugün açıklama yapan İsrail Başbakanı, Filistin yönetiminin daha sert tedbirler alması gerektiğini vurguladı.
Şaron aynı zamanda, Cuma gecesi Telaviv’de düzenlenen bombalı saldırıdan, İslami Cihad örgütünün Suriye’deki unsurlarını sorumlu tuttu.
Dört kişinin öldüğü saldırının ardından, İsrail ve Filistin arasında iki haftadır devam eden göreceli barış dönemi de tehlikeye girmiş oldu. Filistinli liderler, önümüzdeki hafta içinde Kahire’de militan örgütlerin temsilcileriyle yapacakları görüşmeyi erteledi.
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Telaviv’deki bombalı saldırıdan, İslami Cihad örgütünün Suriye’deki unsurlarını sorumlu tuttu. Bununla birlikte Şaron, bu gerçeğin Filistin yönetimini teröristlerle mücadele etme sorumluluğundan kurtarmadığını söyledi.
Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde konuşan Şaron, Filistin yönetiminden, ‘İslami Cihad’a karşı ne derece ciddi bir tedbir alacağını’ beklediklerini kaydetti.
İsrail’in de Filistinlilerle barış yapmak istediğini ifade eden Şaron, Filistin yönetimi, teröristlere karşı sert önlemler almadıkça, barış sürecinde bir ilerleme olmayacağını belirtti. Şaron, Filistinliler’in teröristlere karşı bir tedbir almaması durumunda, bunu İsrail’in yapacağı uyarısında bulundu.
Kendi halkına karşı silah kullanmayacağını söyleyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ise, militan örgütleri siyasi sürecin içine çekmeye çalışıyor. Abbas, üçüncü tarafların barış sürecini baltaladığı görüşünde... Buna rağmen, Telaviv’deki bombalama eyleminin ardından Filistin polisi, İslami Cihad’la bağlantısı olduğuna inanılan bazı kişileri tutukladı.
İsrail’in suçlamalarını reddeden Suriye ise, Şam’da bulunan İslami Cihad bürosunun çok önceden kapandığını bildirdi. (Az önce) CNN televizyonuna çıkan Suriyeli bir bakan, söz konusu büroların açık oldukları dönemde bile halkla ilişkiler bürosu olduklarını ve Suriye’nin asla terör ihraç etmediğini söyledi.
Reuters haber ajansına konuşan bir Suriye Dışişleri Bakanlığı görevlisi de, Şam hükümetinin İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecine destek verdiğini; kendileriyle ilişkilendirilen Telaviv’deki bombalama eyleminin bu bakış açısıyla çeliştiğini ifade etti.
Bu ay başında Mısır’da bir araya gelen Mahmud Abbas ve Ariel Şaron, tarafların şiddet eylemlerine son verme konusunda uzlaşmış, ve o dönemden beri İsrail ve Filistin arasında ciddi bir olay yaşanmamıştı.
Terör eylemlerine son vermek isteyen Abbas, Gazze’ye güvenlik güçleri yerleştirdi. Buna karşılık İsrail de cezaevlerinde bulunan 500 Filistinli mahkumu, güven artırıcı önlemler çerçevesinde serbest bıraktı. Ancak Cuma gecesi Telaviv’de düzenlenen bu bombalı saldırı, resmi olmayan koşullarda uzlaşılan bu barışı tehlikeye attı.
İsrail hükümeti bombalamanın ardından, Batı Şeria’daki beş kentte güvenliği Filistinli polislere devretmekten vazgeçti.