Daha önce 26 NATO ülkesinin liderleriyle görüşen Bush, ittifakı Atlantik ötesi ilişkilerin temel taşı olarak niteledi.
Bush, ittifak liderlerinin, Irak savaşı gibi geçmişteki uyuşmazlıkları bir yana bırakma konusunda anlaştıklarını da söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Afganistan, Balkanlar ve Kosova’daki operasyonların tüm müttefik ülkeler tarafından desteklendiğine dikkati çekti.
Scheffer, ittifak üyelerinin Irak subaylarını eğitme görevini hem mali hem de personel olarak tümüyle üstlenmeyi kabul ettiklerini de açıkladı.
Irak savaşının yol açtığı gerginliği yumuşatma amacıyla Avrupa gezisine çıkan Başkan Bush yarın Almanya’ya geçerek başbakan Gerhard Schröder ile, Perşembe günü de Slovakya’da Rusya devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.
ABD Başkanı olarak görev yaptığı ilk dört yıldan farklı bir yaklaşımla Avrupa’daki temaslarını sürdüren George Bush, dün Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la akşam yemeğinde bir araya geldi. İlişkileri hiçbir zaman güllük gülistanlık olmayan iki lider bu kez ortak bir noktada buluşmayı başardılar. Bush ve Chirac, Suriye’ye “Lübnan’dan hemen çekil” mesajı verdiler.
İki liderin yemeği sürerken Beyaz Saray yetkilkileri tarafından dağıtılan bir açıklamada iki lider Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bağımsız, egemen ve demokratik bir Lübnan’a vurgu yapan 1559 sayılı kararına atıfta bulunarak Şam yönetiminden ülkedeki askerlerini çekmesini istediler. Bush ve Chirac, Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesine ilişkin soruşturmada tüm tarafları işbirliğine çağırdı.
Yemek öncesinde de açıklama yapan iki lider Brüksel’de buluşmaktan büyük memnuniyet duyduklarını söylediler. “Bu benim yeniden seçildikten sonra Avrupa’da ilk akşam yemeğim ve bunu Chirac’la yapıyorum. Bu ikimiz ve ülkelerimiz arasındaki ilişkiye verdiğim önemi gösterir” diyen Bush’a karşın Chirac daha mesafeli bir ton benimsedi. Chirac, ABD ile Fransa arasında 200 yıldır çok iyi ilişkiler bulunduğunu vurguladıktan sonra “Tabii iyi ilişkiler fikir ayrılıklarının olmayacağı anlamını taşımıyor. Son olarak bunu Irak konusunda yaşadık” dedi.
Amerikan Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Fransa Dışişleri Bakanı Michel Barnier’nin de katıldığı yemek öncesinde Bush’un eski ayrılıkları anımsatmamak amacıyla basının önünde Irak konusuna hiç değinmemesi dikkat çekti. Her ne kadar dışarıya verilen ana mesajı Suriye oluşturduysa da iki lider Ortadoğu, İran ve Çin’e silah ambargosu konularını da masaya yatırdılar.
Bush, bu sabah NATO liderler zirvesine katılacak. Toplantının ana gündem maddesi ise Irak. Öğleden sonra ise Avrupa Birliği – Amerika Birleşik Devletleri zirvesi gerçekleştirilecek. Bu toplantıda da ilişikilerin normalleştirilmesi başta olmak üzere İran’dan Çin’e kadar uzanan geniş yelpazedeki sorunlar ele alınacak.