Erişilebilirlik

Hariri'nin Cenaze Töreni Yapıldı


Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri için Beyrut’ta yüz binlerce kişinin katıldığı cenaze töreni yapıldı. Hariri’nin naaşı, Beyrut’un merkezindeki Muhammet el Emin Camii’nde kılınacak cenaze namazından sonra toprağa verilecek.

Pazartesi günü Hariri’nin konvoyuna yapılan bombalı intihar saldırısında eski başbakanla birlikte 14 kişi ölmüştü. Cenaze törenine, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’la, İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Avrupa Birliği Dış Politika Yetkilisi Javier Solana, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns ve Birleşmiş Milletler ile Arap Birliği temsilcilerinin katılacağı bildirilmişti.

Hariri’nin ailesi ve dostları, Lübnan hükümeti yetkililerinin cenaze törenine katılmasına izin vermedi. Muhalefet liderleri, saldırıdan, Şam’la yakın bağları olan hükümeti ve Suriye’yi sorumlu tutmuş ve ülkedeki 14 bin Suriye askerinin geri çekilmesini istemişti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün, Lübnan’daki bombalı saldırıyı kınayan karar tasarısını kabul etti.

Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinden sonra Amerika, Suriye’deki Büyükelçisini geri çağırdı. Amerika, suikasttan ötürü Suriye’yi doğrudan suçlamadı, fakat Lübnan’daki Suriye askerlerinin ülkeyi daha güvenli yaptığı tezinin zayıfladığını bildirdi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı, Hariri’nin öldürülmesinden duyulan öfkenin bir ifadesi olarak, Şam Büyükelçisi Margaret Scobey’in acil olarak Washington’a çağrıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, suikastın arkasında Şam’ın olduğunu söylemekle beraber, Dışişleri Sözcüsü Richard Boucher, Suriye askerlerinin Lübnan’daki varlığının sorgulandığını söyledi:

“Suriye’nin Lübnan’daki askeri varlığına yegane gerekçe, Lübnan’ın güvenliğine yaptığı katkı gösteriliyordu. Dünkü trajik bombalı eylem de göstermiştir ki, bu gerekçe gerçekleri yansıtmamaktadır.”

Sözcü Boucher, Suriye’nin Irak’taki direnişçilere ve İsrail-Filistin barış çabalarına karşı çıkanlara sağladığı desteğin de kaygı yarattığını vurguladı. Dışişleri sözcüsü, Suriye’nin Amerika’nın kaygılarına yanıt vermemeye devam etmesi halinde Bush Yönetiminin Şam’a karşı yeni yaptırımlar uygulayabileceğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi dün, Lübnan’daki bombalı saldırıyı kınayan karar tasarısını kabul etti. Öte yandan Lübnan hükümeti, eski Başbakan Refik Hariri ve 14 kişinin öldüğü patlamaya bir intihar bombacısının yol açtığını bildirdi. İçişleri bakanı Süleyman Fırıncı, Beyrut’ta yaptığı açıklamada, patlamadan önce bomba taşıyan bir aracın Hariri’nin konvoyuna yaklaştığının belirlendiğini belirtti.

Muhalefet liderleri saldırıdan Suriye ile yakın bağları olan hükümeti ve Şam’ı sorumlu tutarak, 14 bin Suriye askerinin ülkeden çekilmesini istedi. Lübnan hükümeti ve Suriye olayla ilgileri olmadığını bildirdi ve saldırıyı şiddetle kınadı. Hariri’nin ailesi, bugün yapılacak cenaze törenine hükümet temsilcilerinin katılmamasını istedi. Cenaze töreni için Beyrut’ta olağanüstü önlemler alınıyor. Aralarında Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı William Burns’ün de bulunduğu birçok uluslar arası yetkili de cenaze törenine katılacak.

Öte yandan Lübnan’da üç günlük ulusal yas ilan edilirken okular ve işyerleri kapandı. Trablusşam’da binlerce kişi saldırıyı protesto için yürüyüş yaptı; ayrıca Hariri’nin doğum yeri Sayda’da göstericiler Suriyeli işçilerle çatıştı.

XS
SM
MD
LG