Amerika Disisleri Bakani Condoleezza Rice, Ortadogu ve Avrupa ülkelerini kapsayan sekiz günlük gezisine basladi.
Rice’in ziyaret edecegi duraklar arasinda Londra, Berlin, Varsova, Ankara, Israil ve Bati Seria bulunuyor.
Baskan Bush dün geceki Birligin Durumu konusmasinda, Rice’in Kudüs ve Ramallah kentlerinde yapacagi görüsmelerde, Filistinlilerin terör eylemlerine son vermeleri ve demokratik bir devlet kurmalarinda Washington’un nasil yardimci olabileceginin yollarini arastiracagini bildirdi.
Rice’tan önceki Disisleri Bakani Colin Powell, bugüne kadar meslektaslari arasinda en az seyahat edeni olmus, daha çok telefon diplomasisini tercih etmisti. Ancak yeni bakanin yardimcilari bu kez daha çok seyahat beklediklerini, Rice’in 8 günlük Avrupa ve Ortadogu gezisinin bunun ilk isareti oldugunu vurguluyor.
Rice, Pazar günü Ortadogu’ya geçmeden önce Londra, Berlin, Varsova ve Ankara’yi ziyaret edecek.
Kudüs ve Ramallah’ta Israil ve Filistinli liderlerle görüsecek olan Rice daha sonra Roma, Paris, Brüksel ve Lüksemburg’u ziyaret ederek gezisini tamamlayacak.
Rice’in Paris’te Irak savasinin yol açtigi Amerika-Avrupa iliskilerindeki gerginligi giderici önemli bir konusma yapmasi bekleniyor.
Rice, dün aksam gazetecilerle yaptigi söyleside Amerika ve Avrupali ortaklarinin önümüzdeki yillarda ortak bir gündem üzerinde anlasmalari zamani geldigini vurguladi. Amerika Disisleri Bakani, bu gündemi terörizm ve silahlarin yayilmasiyla mücadele ve Ortadogu’yu yeniden düzenlemek için ortaya çikan tarihi firsattan yararlanma olarak açikladi.
Rice, Irak’ta Pazar günkü seçimin bölgede durumu degistirdigini ve uluslararasi topluluk için Irak halkina destek vermede yeni bir firsat yarattigini savundu.
Amerika Disisleri Bakani’nin firsat olarak tanimladigi gelismelerden digerleri ise, Mahmud Abbas’in Filistin Yönetimi baskanligina seçilmesi ve Israil’in Gazze’den çekilme plani. Ortadogu’daki son gelismelerin, Baris Süreci’nin yeniden canlandirilmasina yardimci olacagini vurgulayan Rice, 'Saniyorum taraflarin iyi yönde, kökten degisikliklere gittigine tanik oluyoruz. Bu da bölgede iki devlet ilkesini temel alan Yol Haritasi planinin, yeniden devreye girmesi olasiligini artiriyor. Bir Filistin devleti olmadan, Israilliler ve Filistinliler arasinda baris olacagini sanmiyorum.' diye konustu.
Condoleezza Rice Pazar günü Filistin lideri Abbas ve Israil Basbakani Ariel Saron’la ayri ayri görüsecek. Iki lider, ertesi gün Misir’in Sarm-ül Seyh kentinde düzenlenecek zirveye katilacak. Zirveye Ürdün Krali Abdullah'in da katilmasi bekleniyor.
Rice’in Avrupa’daki temaslari sirasinda ise, Iran’in nükleer programindan vazgeçmesi için Avrupa ülkelerinin yürüttügü çabalar ve Avrupa Birligi’nin 15 yildir Çin’e uyguladigi silah ambargosunu kaldirma hazirliklarinin gündeme gelmesi bekleniyor. Avrupa Birligi, Çin’in 1989’daki Tiananmen ayaklanmasini kanli bir biçimde bastirmasinin ardindan bu ülkeye silah ambargosu uygulamaya baslamisti. Amerika ise bu ambargonun kaldirilmasina hem askeri, hem de insan haklari açisindan karsi çikiyor.