Erişilebilirlik

Mersin’de kız öğrenci yurdu yolunda taciz iddiası


Mersin Valiliği iddiaları yalanlayarak, Cumhuriyet Başsavcılığının “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu kapsamında inceleme başlattığını bildirdi
Mersin Valiliği iddiaları yalanlayarak, Cumhuriyet Başsavcılığının “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu kapsamında inceleme başlattığını bildirdi

Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı Mersin Müfide İlhan Kız Öğrenci Yurdu’na gidiş güzergahında kız öğrencilere yönelik taciz iddiası dün akşam Mersin’de protestolara neden oldu. Yurt önünde toplanan yüzlerce öğrenci protesto gösterisi düzenledi.

Mersin Valiliği sabaha karşı yaptığı açıklamada, "bir kız öğrencinin zorla araca bindirilip cinsel saldırıya uğradığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunun anlaşıldığını” bildirdi.

Gösteriler, iddianın sosyal medya ve mesajlaşma platformlarında yayılmasıyla başladı. İlk olarak bir kız öğrencinin zorla araca bindirilerek cinsel saldırıya maruz bırakıldığı iddia edildi. Öğrenciler yurt önünde toplandı ve protesto yürüyüşüne başladı. Protesto gece geç saatlere kadar sürdü.

Sivil toplum kuruluşlarından tepki

Gösterilerin ardından sivil toplum kuruluşları ve siyasiler iddialarla ilgili paylaşımlarda bulundu.

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır sosyal medya hesabından, olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması ve gereken adımların atılması için Mersin Valiliği ve Mersin Emniyet Müdürlüğü ile birlikte süreci yakından takip ettiklerini belirterek, “Kadınlarımızın ve gençlerimizin yanındayız” dedi.

Kadın hakları sivil toplum kuruluşları da yaşananlara tepki gösterdi. Halkevci Kadınlar’ın, eski adı Twitter olan X hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeler kullanıldı: "Mersin Müfide İlhan Kız KYK yurdu önünde yaşanan cinsel saldırı girişimine karşı yürüyen üniversiteliler iki kez kurulan polis barikatını aştı. Devletin önlemediği erkek şiddetine karşı geceyi isyanımızla kuşatıyoruz. Kadınlara değil, katillere barikat!”


"Kampüs Cadıları” isimli topluluk ise X hesabından "Müfide İlhan Kız KYK Yurdu’nun önünde iki kadına tecavüz girişiminde bulunulmasına karşı öğrenciler yurt önünde eylem yapıyor. Hiçbir kızkardeşimizin yurtlarda, kampüslerde, sokaklarda güvensiz hissetmesine izin vermeyeceğiz!” paylaşımında bulundu.

İddia ve gösteriyle ilgili TİP’li Öğrenciler de X hesabından "İki kadın öğrenciye tecavüz girişiminde bulunulmasına karşı öğrenciler, Mersin Müfide İlhan Kız KYK Yurdu önünde ayakta! Katilleri aklayan, onlara ceza değil ödül veren adaletleri her geçen gün sayısız kadını bizden koparıyor! Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz!” diye yazdı.


“Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçundan inceleme başlatıldı

Mersin Valiliği gelişmeler üzerine sabah 04:54’te açıklama yaptı. Açıklamada, "bir kız öğrencinin zorla araca bindirilip cinsel saldırıya uğradığı yönündeki iddiaların tamamen asılsız olduğunun anlaşıldığı” vurgulandı.

Açıklamaya göre 112 Acil Çağrı merkezine akşam saatlerinde ihbarda bulunuldu. İhbarda, iki kız öğrencinin yurda gidiş güzergahı üzerinde yoldan geçen bir araçta bulunan iki erkeğin sözlü tacizine maruz kaldığı söylendi.

Valilik açıklamasında, “Gelen ihbar üzerine ilgili Emniyet birimlerimiz ve Yurtta görevli ekiplerimiz ivedilikle harekete geçmiş ve olay yerine intikal etmiştir. Öğrencilerle bire bir yapılan görüşmelerde, sosyal medya mecralarında iddia edildiği gibi herhangi bir mağduriyet veya şikayet konusu bildirilmemiştir. Sosyal medya paylaşımlarından etkilenerek yurdun dışında toplanan öğrencilerimiz, iddiaların asılsız olduğunun anlaşılması üzerine kaldıkları yurtlarına dönmüştür” denildi.

Açıklamada ayrıca, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı’nın “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu kapsamında, iddiayı sosyal medya üzerinden yayan hesaplarla ilgili inceleme başlattığı belirtildi.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG