Hizbullah lideri Hasan Nasrallah İsrail'in Cuma düzenlediği hava saldırısında öldürüldü. İlk İsrail ordusu tarafından duyurulan açıklama, bir süre sonra Hizbullah tarafından da doğrulandı.
Şii örgüt tarafından Cumartesi günü yapılan açıklamada Nasrallah için "şehit arkadaşlarına katıldı" ifadesine yer verildi. Örgüt, "düşmanına karşı cihadını ve Filistin'e desteğini sürdürme" sözü verdi.
İsrail ordusu Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ı Cuma günü düzenlenen hava saldırısında öldürdüğünü ve aylardır süren çatışmaların ardından Lübnanlı militan gruba en önemli darbeyi vurduğunu açıkladı.
Hasan Nasrallah, İsrail ve Hizbullah arasında son dönemde yoğunlaşan çatışmalarda hedef alınan en kilit liderlerden biri oldu. İsrail ordusu, aynı bombardımanda çok sayıda üst düzey Hizbullah komutanının da öldürüldüğünü bildirdi.
Ordu tarafından yapılan açıklamada, Hizbullah liderlerinin Beyrut’un güneyindeki Dahiye’de bulunan örgüt karargahında toplantıda olduğu bilgisi kesinleşir kesinleşmez hava saldırısında vurulduğu belirtildi.
Nasrallah 30 yılı aşkın bir süredir Hizbullah’ın liderliğini yürütüyordu. Örgütün kendisinden önceki lideri Abbas Musavi de 1992 yılında İsrail’in düzenlediği helikopter saldırısında öldürülmüştü. Hasan Nasrallah örgüte lider olduğundan bu yana sürekli olası bir İsrail saldırısına karşı gizleniyordu.
Nasrallah'ın Hizbullah'ın başında olduğu 30 yıl boyunca Şii militan örgüt, sık sık istikrarsızlığa yol açan bir siyasi sisteme sahip olan Lübnan'da devlet içinde bir devlet haline geldi ve silahlı kapasitesini arttırmanın yanı sıra ülkedeki sivillere de hizmet veren bir yapıya dönüştü. 64 yaşındaki Nasrallah'a düzenlenen suikast Ortadoğu'daki çatışmaların daha geniş bir alana yayılabileceği kaygılarını da arttırdı.
İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, Hizbullah’ın lider kadrosunu hedef alan saldırının uzun bir hazırlık döneminin sonucu olduğunu söyledi.
İsrail ordusunun yaptığı açıklamaya göre Hizbullah’ın güney cephesi komutanı Ali Karaki’nin de ölenler arasında bulunduğu bildirildi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırıda 6 katlı binanın tamamen yıkıldığını, altı kişinin öldüğünü ve 91 kişinin yaralandığını açıklamıştı.
İsrail ordusu, askere alımları arttırdı
İsrail ordusu, Lübnan ile gerilimin tırmandığı son bir hafta içinde askere alımları arttırdı. Üç tabur yedek askeri silah altına alan İsrail, iki tugayı olası bir kara harekatı için eğitmek üzere kuzeye Lübnan sınırına gönderdi.
İsrail hava kuvvetleri Cumartesi sabahı Beyrut'un güneyinde ve Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'nde çok sayıda saldırı düzenledi. Hizbullah da İsrail'in kuzey ve orta kesimleriyle işgal altındaki Batı Şeria'ya çok sayıda füze ve İHA fırlattı.
Dumanların yükseldiği Beyrut’ta Şiiler'in yoğun olduğu güney mahallelerinden dumanlar yükselirken sokakların boş olduğu gözlendi.
Evlerinden kaçan çok sayıda sivil kent merkezindeki barınakları doldurdu. Birçok aile de geceyi halka açık alanlarda, deniz kıyısında ya da araçlarında geçirdi.
Sağlık Bakanlığı'na göre son bir hafta içinde Lübnan'da İsrail hava saldırıları nedeniyle en az 720 kişi öldü.
Hamaney Müslümanlar'ı İsrail'e karşı koymaya çağırdı
İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Müslümanlar'a yaptığı çağrıda "sahip oldukları her türlü imkanla Lübnan halkının ve onurlu Hizbullah'ın yanında durmalarını, İsrail'in kötü niyetli rejimine karşı onlara yardım etmelerini" istedi.
Hamaney, İsrail'in Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğü açıklamasının ardından bu açıklamayı yaptı. İran devlet medyası İran'ın dini liderinin, "Bu bölgenin kaderi, Hizbullah'ın ön saflarda yer aldığı direniş güçleri tarafından belirlenecektir" ifadelerine yer verdi.
ABD önceden bilgilendirilmediğini açıklamıştı
ABD dünkü saldırıdan çok kısa bir süre önce uyarıldığını bildirdi. Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin Beyrut'taki hava saldırısıyla ilgili önceden bilgilendirilmediğini ve hiçbir şekilde katkı sağlamadığını açıklamıştı. Dünkü hava saldırısından birkaç saat sonra konuşan Austin, durumu hala değerlendirdiklerini, topyekun bir savaştan kaçınılması gerektiğini söyledi.
Hava saldırısı, dün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmadan bir saat sonra düzenlendi. Netanyahu dünkü konuşmasında Hizbullah'ın en önemli destekçisi olan İran'ı da uyardı, "Bize saldırırsanız biz de size saldırırız. İsrail'in kolunun İran'da ulaşamayacağı yer yoktur; bu tüm Ortadoğu için de geçerlidir" diye konuştu. Netanyahu operasyonun ardından BM temaslarını yarıda keserek New York'tan ayrıldı ve ülkesine döndü.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de saldırının ardından yaptığı açıklamada topyekun bir savaştan kaçınılması çağrısında bulundu. "Şu anda bir ateşkese ihtiyacımız var, Gazze'deki gibi sonu gelmeyen müzakerelerin altından kalkamayız" diye konuşan Guterres, taraflardan ABD, Fransa ve diğer ülkelerin desteklediği 21 günlük ateşkes önerisini kabul etmesini istemişti.
Resmi yas ilanı
Lübnan hükümeti ülkede Pazartesi günü itibariyle üç günlük yas ilan ederken, başkent Beyrut sokakları Cumartesi akşamı sessizliğe büründü.
Kentin merkezi ve çevresindeki en turistik ve kalabalık caddelerde Cumartesi akşamı yolların neredeyse tamamen boş olduğu ve restoran ve barların büyük bir çoğunluğunun erken saatler itibariyle kapandığı görüldü.
Hizbullah'a ait Al-Manar TV kanalında, yas nedeniyle Kuran tilaveti yayınlanırken, Hamas da diğer bölgesel müttefikleri gibi Nasrallah'ın yasını tutan bir bildiri yayınladı.
Lübnan'da resmi yas ilanını açıklayan Başbakan Necip Mikati, Pazartesi günü ülkede bayrakların yarıya indirileceğini açıkladı.
İran'ın dini lideri Ali Hamaney beş günlük ulusal yas ilan etti ve İsrail'in “ezici darbelerle” karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu.
Iraklı din adamı Mukteda El Sadr da Irak'ta üç günlük yas ilan etti ve Nasrallah'ı “direniş yolunun yoldaşı” olarak nitelendirdi.
Forum