Erişilebilirlik

Taliban, BM Özel Raportörü’nün Afganistan’a girişine yasak getirdi


Taliban, Birleşmiş Milletler'in Afganistan Özel Raportörü Richard Bennett'in ülkeye girişine izin vermedi. Bennett dün bir basın toplantısı düzenledi.
Taliban, Birleşmiş Milletler'in Afganistan Özel Raportörü Richard Bennett'in ülkeye girişine izin vermedi. Bennett dün bir basın toplantısı düzenledi.

Birleşmiş Milletler'in Afganistan Özel Raportörü Richard Bennett, Taliban’ın Afganistan’a girişine yasak getirdiğini söyledi.

Bennett dün düzenlediği basın toplantısında, Taliban'a seyahat yasağını kaldırması ve farklılıkları çözmek için yapıcı bir diyalog kurması çağrısında bulundu.

Richard Bennett bu açıklamayı, Taliban'ın kendisini “propaganda yaptığı” iddiasıyla ülkeye girişini yasakladığını bildirmesinden bir gün sonra yaptı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahid kararı Salı günü geç saatlerde Afgan yayın kuruluşu TOLOnews'e açıkladı. Mücahid, BM temsilcisini “ülkedeki gerçekleri yanlış yansıtmak ve uluslararası topluma yanıltıcı bilgiler vermekle” suçladı.

Bennett, “Taliban'ın artık Afganistan'a erişimime izin vermeyeceğini açıklaması bir geri adımdır. Bu, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumla insan hakları konusundaki angajmanları hakkında endişe verici bir sinyal göndermektedir” diye konuştu.

Bir yılı aşkın süredir Afganistan'a seyahat etmediğini belirten Bennett, “hem ülke içindeki hem de dışındaki Afganistan halkı ve diğer ilgili paydaşlarla temas kurmaya devam edeceğim” dedi.

Bennett çok kez Afganistan'a gitti

Merkezi Cenevre'de bulunan BM İnsan Hakları Konseyi'ne bağlı çalışan Bennett, Taliban'ın iktidara gelmesinden bir yıl sonra, 2022'de görevine başlamasından bu yana insan hakları durumunu incelemek üzere Afganistan’ın başkenti Kabil’e birçok seyahat gerçekleştirdi.

Mücahid, “Sayın Bennett'in Afganistan'a seyahati yasaklandı çünkü Afganistan'da propaganda yapmakla görevlendirildi. Kendisi güvendiğimiz biri değil.Küçük meseleleri abartır ve propagandasını yapardı” diye konuştu.

Bennett Taliban yetkililerinden gelen açıklamalara verdiği yanıtta,
“gerçeklerin tarafsız değerlendirmesini sunmak ve iyileştirme için pratik tavsiyelerde bulunmak üzere Taliban yetkilileriyle sürekli olarak şeffaf bir şekilde iletişim kurmaya çalıştığını“ söyledi.

BM yetkilisi açıklamalarında, Taliban’ı kararından dönmeye çağırarak, “Afganistan'a seyahat etme isteğimi ve bunun için müsait olduğumu yineliyorum” dedi.

Bennett'in son raporu Taliban'ın tepkisini çekmişti

Kısa süre önce yayınlanan değerlendirmelerinden birinde Bennett, Taliban'ın Afgan kadınların eğitime, istihdama ve genel olarak kamusal yaşama erişimine getirdiği kapsamlı kısıtlamaların altını çizerek bunların derhal sağlanmasını talep etti.

Bennett, Taliban yönetimi altındaki kadın ve kız çocuklarının “cinsiyete dayalı zulüm gördüğünü” kaydederek, bunu insanlığa karşı işlenmiş bir suç olarak nitelendirdi. Benett, “bu faaliyetin kurumsallaşmış, sistematik ve yaygın doğasının cinsiyet ayrımcılığı olarak çerçevelenmesini haklı çıkardığını” da sözlerine ekledi.

Mücahid, BM bulgularını ve Bennett'in açıklamalarını “propaganda” olarak nitelendirerek, Taliban'ın İslam hukuku ve Afgan gelenekleri yorumlarına uygun olarak kadın haklarına saygı gösterdiğini söyledi.

Taliban Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abdul Qahar Balkhi Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, “Bay Bennett'ten çalışma sırasında profesyonelliğe bağlı kalmasını defalarca talep ettikten sonra bile raporlarının Afganistan'ın ve Afgan halkının çıkarlarına zarar veren önyargılara ve anekdotlara dayandığına karar verildi” dedi.

Taliban yetkilileri VOA'nın sorularını, yayın kuruluşuna getirilen yasak nedeniyle yanıtsız bıraktı.

Taliban, 12 yaş ve üzeri kız çocuklarının okula gitmesini ve kadınların BM de dahil olmak üzere birçok kamu ve özel sektör işyerinde çalışmasını yasaklamıştı.

Ayrıca Afganistan'da kadınların yanlarında bir erkek vasi olmadan 78 kilometreyi aşan karayolu seyahatlerine çıkmalarına ve parklara, spor salonlarına ve hamamlara gitmelerine izin verilmiyor.

HRW: "Uluslararası toplum buna karşılık vermeli"

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Kadın Hakları Direktörü Heather Barr, “Taliban'ın Bennett'in ülkeye girişini engellemesi, insan haklarına, özellikle de kadın ve kız çocuklarının haklarına yönelik baskılarının devam ettiğinin ve derinleşmeye devam ettiğinin birçok işaretinden biridir” dedi.

VOA'ye konuşan Barr, “Uluslararası toplum ve BM, Taliban'ın bu provokasyonuna, kadınlar gündemde ve masada olmadan Afganistan'ın geleceğini asla tartışmamayı taahhüt ederek karşılık vermelidir” dedi.

Taliban geçen ay Katar'ın başkenti Doha'da BM tarafından düzenlenen bir toplantıya ilk kez katılmış ve burada Afganistan'ın ekonomik ve insani sorunlarıyla ilgili konularda çok sayıda ülkenin temsilcisiyle görüşmüştü.

Ancak BM, Taliban'ın muhalefetini gerekçe göstererek Afgan kadınları ya da insan hakları temsilcilerini bu toplantıya davet etmemiş, bu da eleştirilerine neden olmuştu.

Taliban'ın 2021 yılında Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinden bu yana hiçbir ülke, özellikle kadınlara ve kız çocuklarına yönelik sert muamelelerini gerekçe göstererek Taliban'ı resmi olarak meşru hükümet olarak tanımadı.

Taliban'ın birçok üst düzey yetkilisine, uluslararası terör yaptırımları uygulanıyor. Afgan bankacılık sektörü de, ABD ve Avrupa bankalarında dondurulan yaklaşık 9 milyar dolarlık merkez bankası varlıkları ile dünyanın geri kalanından büyük ölçüde izole edilmiş durumda.

Forum

XS
SM
MD
LG