Erişilebilirlik

Japon hisseleri yeniden yükselirken Wall Street de yaklaşık 2 yılın en kötü kayıplarını geri topluyor


Piyasalarda toparlanma yaşanıyor.
Piyasalarda toparlanma yaşanıyor.

Japonya piyasasının Salı günü erken saatlerde yükselerek 1987'den bu yana en kötü günündeki kayıplarının büyük kısmını geri almasının ardından ABD hisse senetleri toparlanıyor. Wall Street'e sakinlik geri dönüyor.

S&P 500 öğleden sonraki işlemlerde yüzde 2,1 oranında yükseldi ve üç günlük acımasız bir kayıp serisini kırma yolunda ilerledi.

ABD Merkez Bankası’nın enflasyonu yenmek için yüksek faiz oranları yoluyla ABD ekonomisi üzerinde çok uzun süre frene bastığı endişelerini artırmasının ardından yüzde 6'dan fazla değer kaybetmişti.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması Doğu saatiyle 13.59 itibariyle 623 puan, yani yüzde 1,6 yükselirken, Nasdaq endeksi de yüzde 2,2 artış gösterdi.

Amerikalılar’ın harcamalarını sürdürmesine ihtiyaç duyan küçük şirketlerden, küresel ekonomiye daha bağımlı büyük çok uluslu şirketlere kadar hisse senetlerinin büyük çoğunluğu, bir gün öncesinin tam tersi bir şekilde yükseldi.

Wall Street borsasında da toparlanma görülüyor.
Wall Street borsasında da toparlanma görülüyor.

Bazı büyük ABD şirketlerinin beklenenden daha güçlü kar açıklaması piyasanın yön bulmasına yardımcı oldu. Tylenol ve Band-Aids'in arkasındaki şirket olan Kenvue, beklenenden daha güçlü kar bildirdikten sonra yüzde 13,3 arttı. Uber, son çeyrekte kâr tahminlerini aştıktan sonra yüzde 11 yükseldi.

Caterpillar, beklenenden daha güçlü kazanç ancak daha zayıf gelirler bildirdikten sonra, verdiği kayıpları geri topladı ve yüzde 3,9'luk bir artışa geçti.

Barclays stratejistlerinin aşırı piyasa hareketlerine neden olmak için "mükemmel bir fırtına" olarak adlandırdığı zayıf ABD işe alım verileri ve diğer moral bozucu ABD ekonomik raporlarının ötesinde, birkaç teknik faktör, piyasaların son dönemdeki düşüşünü hızlandırmış olabilir.

Bunlardan biri, Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını neredeyse sıfırın üzerine çıkararak borçlanmayı daha pahalı hale getirmesinin ardından risk fonları ve diğer piyasa oyuncuları için favori bir yatırımın geçen hafta çözülmeye başladığı Tokyo'da yoğunlaşıyor.

Bu durum, yatırımcıların Japon yenini düşük maliyetle alıp dünyanın başka yerlerinde yatırım yaptıkları işlemleri karıştırdı. Bu yatırımlardan çıkışlar, dünya piyasalarındaki düşüşlerin hızlanmasına yardımcı olmuş olabilir.

Japonya'da Nikkei 225 Salı günü yüzde 10,2'lik bir sıçrama yaparak bir gün önceki yüzde 12,4'lük düşüşün büyük bir kısmını geri aldı; ki bu 1987'deki Kara Pazartesi çöküşünden bu yana görülen en kötü satıştı.

Tokyo Borsası 1987 yılıından bu yana görülen en büyük düşüşü yaşadı.
Tokyo Borsası 1987 yılıından bu yana görülen en büyük düşüşü yaşadı.

Tokyo'daki hisse senetleri, Japon yeninin ABD doları karşısında istikrar kazanmasıyla toparlandı.

Yine de Wall Street'teki bazı sesler temkinli olunması gerektiğini söylemeye devam ediyor.

Stifel'in baş hisse senedi stratejisti Barry Bannister, yavaşlayan ABD ekonomisi ve süregelen enflasyon nedeniyle daha fazla düşüş olabileceği konusunda uyarıyor. Baanister, her verinin de bu yılın ikinci yarısında Wall Street'in çoğunun beklediğinden daha kötü olacağını tahmin ederken ABD hisse senedi piyasasının ne kadar pahalı olduğunu gösteren bir ölçütün, tahvil getirileri ve diğer finansal koşullarla karşılaştırıldığında hala "fazla değerli" göründüğünü söylüyor.

ABD ekonomisinin yavaşladığına dair endişeler devam etse de ekonomi hala büyümede ve resesyon riski uzak görünüyor.

ABD hisse senedi piyasası da şu ana kadar sağlıklı bir artış gösterdi ve ABD Merkez Bankası, istihdam piyasasının önemli ölçüde zayıflaması halinde ekonomiye yardımcı olmak için faiz oranlarını düşürmek için geniş bir alana sahip olduğunu belirtiyor.

S&P 500 bu yıl kısmen yapay zeka teknolojisi etrafındaki çılgınlık nedeniyle tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve eleştirmenler bunun birçok durumda hisse senedi fiyatlarını çok yükselttiğini söylüyor.

Özellikle Nvidia, Apple ve S&P 500'ün bu yıl rekor kırmasının ana nedeni olan "Muhteşem Yedili"deki diğer büyük teknoloji hisselerine işaret ediliyor. Kısmen yapay zeka etrafındaki çılgınlık tarafından desteklenen bu hisseler, yüksek faiz oranlarının ağırlığı altında mücadele eden borsanın, diğer alanlarındaki zayıflığının gölgelenmesine yardımcı oldu.

Son zamanlarda Tesla ve Alphabet tarafından başlatılan bir dizi ezici kar raporu, kötümserliği arttırdı ve büyük teknoloji hisselerini aşağı çekti.

Wall Street Borsası.
Wall Street Borsası.

Nvidia, bu endişelerle Temmuz başından Pazartesi gününe kadar yaklaşık yüzde 19 düştü, ancak Salı günü yüzde 6,4 yükseldi ve piyasayı yukarı doğru iten en güçlü etkenlerden biri oldu.

Apple ise yüzde 0,5 daha düştü ve S&P 500'deki en ağır etkenlerden biri oldu.

Tahvil piyasasında, Hazine getirileri, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşüreceğine dair artan beklentilerin etkisiyle Nisan ayından bu yana görülen keskin düşüşlerin bir kısmını geri almak adına yükselişe geçti.

ABD 10 yıllık hazine tahvilinin getirisi Pazartesi günü geç saatlerde yüzde 3,78'den yüzde 3,91'e yükseldi.

Piyasada korkunun arttığı ve yatırımcıların Federal Rezerv'in faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmek için acil bir toplantı düzenlemek zorunda kalabileceği spekülasyonunu yaptığı Pazartesi günü kısa bir süre yüzde 3,70'in altına düşmüştü.

Forum

XS
SM
MD
LG