Erişilebilirlik

Türk Tabipleri Birliği'nde “Sol İttifak” kazandı, Prof. Dr. Alpay Azap başkan seçilecek


Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nde 2024 – 2026 döneminde görev alacak ekip “sol ittifak” yaklaşımıyla seçildi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap’ın başkan olarak görevlendirilmesi bekleniyor.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nde 2024 – 2026 döneminde görev alacak ekip “sol ittifak” yaklaşımıyla seçildi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap’ın başkan olarak görevlendirilmesi bekleniyor.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’nde 2024 – 2026 döneminde görev alacak ekip “sol ittifak” yaklaşımıyla seçildi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alpay Azap’ın başkan olarak görevlendirilmesi bekleniyor.

“Şiddetsiz, Güvenli, Güvenceli Hekimlik İçin TTB Bizim” sloganıyla üç günlük maraton şeklindeki TTB 76. Seçimli Büyük Kongresi bugün akşam yönetim organları seçimiyle tamamlandı.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nda yapılan kongrede sağlık alanındaki özlük hakları sorunlarıyla ilgili başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere AK Parti iktidarına çağrı da yapıldı.

Bugünkü seçim sonucunda; TTB yönetiminde 2020 – 2024 yılları arasında iki dönem Merkez Konseyi Başkanlığı’nı yürüten adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın görevi bugün itibariyle resmen sona erdi. Dr. Fincancı’yla birlikte görev alan Merkez Konseyi üyeleri de yeniden aday olmadı.

Türkiye’deki 65 tabip odasını temsilen 487 delege katılımıyla düzenlenen kongredeki seçimde 458 delege oy kullandı. Sonuçta “sol ittifak” ortak listesi 280 oy alarak seçimi kazandı.

TTB’de sol gruplar arasındaki geçmiş yıllarda gözlemlenen bölünme bu yılki kongrede yaşanmadı. Prof. Dr. Fincancı’nın 2020’de seçilmesini sağlayan “Etkin Demokratik TTB Grubu”, görüş ayrılığı yaşanan sol ve sosyal demokrat çizgideki hekimler ile birlikte hareket etti.

Geçmiş dönemlerde “Çağdaş Hekimler Grubu” olarak adlandırılan ekip, bu sefer “Tabip Odaları İnisiyatifi İttifakı” adıyla “Etkin Demokratik TTB Grubu” ile birlikte ortak liste yaptı. Böylece bugünkü seçimde “sol ittifak” olarak ortak listedeki adaylar, Merkez Konseyi, Yüksek Onur Kurulu ve Denetleme Kurulu için yapılan seçimleri kazandı.

Geçtiğimiz yıllarda “Bağımsız Hekimler Birliği” adıyla TTB yönetimi yarışına katılan AK Parti ve MHP’ye yakın hekimler grubu ise, bu sefer “Çağdaş Türk Hekimleri Birliği” adıyla seçime katıldı. Ancak TTB yönetiminde yıllardır gözlemlendiği üzere bu ekip gelecek iki yıl için de söz sahibi olamadı.

TTB’nin yeni yönetimi hafta içerisinde mazbata alacak

Seçim sonucunda 2024-2026 döneminde görev yapacak yeni TTB yönetimde yer alacak hekimler şöyle açıklandı:

Merkez Konseyi: Alpay Azap, Mehmet Şerif Demir, Murat Erkan, Güzide Elitez, Ali Kanatlı, Ali Osman Karababa, Ali Karakoç, Hilmi Önder Okay, Mualla Pınar Saip, Ayşegül Ateş Tarla, Nilüfer Ustael.

Yüksek Onur Kurulu: Gürcan Altun, Naki Bulut, Gülnihal Bülbül, Mustafa Taner Gören, Türkan Günay, Mustafa Cumhur İzgi, Aynur Karadenizli, Serdar Onat, Figen Şahpaz.

Denetleme Kurulu: Ebru Gelgeç, Rüşan Sümbüloğlu, Ramazan Zeybek.

Bu isimler hafta içerisinde ilçe seçim kurulundan mazbata aldıktan sonra resmen iş başı yapabilecek.

Prof. Dr. Azap: "Liste hazırlığı sırasında başkanlığım kararlaştırılmıştı"

TTB Merkez Konseyi yönetimine seçilen hekimlerden enfeksiyon alanında uzman ve Türkiye’nin Covid-19 salgını döneminde tanıdığı Prof. Dr. Alpay Azap ise, Merkez Konseyi Başkanlığı’nı üstlenecek.

Azap VOA Türkçe’ye açıklamasında, hafta içerisinde yapılacak ilk Merkez Konsey toplantısında görev dağılımı yapılacağını belirterek, ortak liste hazırlığı sırasında başkanlığına karar verildiğini kaydetti.

Eğer farklı bir karar ortaya çıkmazsa TTB Başkanlığı’nı üstlenmeye hazırlandığını paylaşan Azap, “sol ittifak” olarak seçimde iş birliğiyle, ortak listeyle seçimi kazandıkları gibi gelecek günlerde Türkiye’deki hekimler için özlük hakları sorunları başta olmak üzere her konuda birliktelikle hareket edileceğini aktardı.

TTB yönetiminde 2020 – 2024 arasında iki dönem Merkez Konseyi Başkanlığı’nı yürüten adli tıp uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın görevi bugün itibariyle resmen sona erdi.
TTB

Prof. Dr. Fincancı’nın temyiz aşamasında hapis cezası onanmıştı

TTB Merkez Konseyi’nin başkanlığını bugüne değin yürüten Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise, başta Covid-19 salgını döneminde TTB’nin eleştirel tutumu ve açıklamaları nedeniyle AK Parti – MHP iktidarınca hedef alınıyordu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebiyle TTB yönetimi aleyhine kayyım atanması yönünde dava süreci başlatıldı.

Ardından Fincancı’nın, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonlarıyla ilgili eleştirel demeçleri ve son olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kimyasal silah kullandığı iddiasıyla ilgili açıklaması, TTB ile iktidar arasındaki gerilimi tırmandırdı. Bu açıklaması nedeniyle hakkındaki soruşturma dosyası gerekçesiyle Fincancı, 27 Ekim 2022’de tutuklandı ve 76 gün cezaevinde kaldı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, Fincancı hakkında “silahlı terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla 11 Ocak 2023 günü 2 yıl 8 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Mahkeme, Bakırköy Cezaevi’ndeki Fincancı’nın serbest bırakılmasına da karar verdi.

Son olarak geçtiğimiz Ocak ayında İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, istinaf incelemesi sonucunda Fincancı'ya verilen hapis cezası kararını onamıştı.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Trump için sınırlı dokunulmazlık – 1 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG