Ticaret Bakanlığı İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulduğunu açıkladı.
Açıklamada, “İsrail Hükümeti Gazze’ye kesintisiz ve yeterli miktarda insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye sözkonusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır” denildi.
Türkiye’nin 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 54 ürün grubunun İsrail'e ihracatını kısıtladığının hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Alınan bu kararda, İsrail Gazze'de derhal ateşkes ilan edene ve yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar kısıtlama tedbirlerinin yürürlükte kalacağı vurgulanmıştır. Buna rağmen, İsrail Hükümetinin saldırgan tutumunu sürdürdüğü, Filistin'deki insani trajedinin kötüleştiği müşahede edilmektedir.”
Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı ile koordinasyon
Devlet düzeyinde alınan tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiği belirtilen açıklamada, “İşgal altında yaşamak zorunda kalan Filistinli kardeşlerimizin bu kısıtlamalardan etkilenmemesi için Ticaret Bakanlığımız ile Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı arasında gerekli çalışmalar koordine edilmektedir” denildi.
9 Nisan’da kısıtlama getirilen 54 ürün grubu çelik, inşaat malzemeleri, kimyasal ve yakıtları kapsıyordu.
Jet yakıtı satışı iddiaları tartışma yaratmıştı
Ticaret Bakanlığı’nın ihracat kısıtlamasında yer alan ürün gruplarını listelemesinden sonra İsrail’e jet yakıtı satışı sosyal medyada tartışma yaratmış, İsrail’in Gazze’de kullandığı jetlerin yakıtlarının Türkiye’den gittiği iddia edilmişti.
Bunun üzerine İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi X sosyal medya platformu üzerinden, iddiaları yalanlayan bir açıklama yayınlamıştı.
Açıklamada, “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) verilerinde de görülen jet yakıt satışının İsrail savaş uçaklarıyla herhangi bir ilgisi bulunmamaktadır. Bahse konu yakıt, İsrail'e gönderilen bir yakıt değil, tamamen Türkiye topraklarındaki havalimanlarında İsrail’e ait sivil uçaklar için satın alınan jet yakıtıdır. Yakıt alan uçakların tamamı yolcu uçağıdır” denilmişti.
İsrail “Benzer kararlar alınacak” demişti
Türkiye'nin İsrail'le ticarete kısıtlama getirmesinin ardından İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz açıklama yapmış, İsrail'in de Türkiye'den gelen ürünlere yönelik kendi ticari kısıtlamalarını hazırlayacağını söylemişti.
İsrail’in şiddete ve şantaja boyun eğmeyeceğini, ticaret anlaşmalarının tek taraflı olarak ihlal edilmesine göz yummayacağını belirten Katz, “İsrail, Türkiye'ye karşı, Türk ekonomisine zarar verecek paralel tedbirler alacaktır. İsrail'in Türkiye'ye ihracatını engelleyeceği ürünlerin bir listesinin daha hazırlanması ve ayrıca ABD'deki kuruluşlarla ve ülkelerle temasa geçilmesi, Türkiye'deki yatırımların durdurulması, Türkiye'den ürün ithalatının engellenmesi ve Amerikan Kongresi'ndeki dostlarımıza boykot yasalarının ihlalinin incelenmesi ve buna göre Türkiye'ye yaptırım uygulanması talimatını verdim” mesajını paylaşmıştı.
2024’te İsrail Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 20 ülke arasında 13’üncü sırada yer alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2022’de İsrail Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı 10’uncu ülkeyken 2024’ün ilk 2 ayında 13’üncü ülke konumuna geriledi.
Ocak-Şubat 2023’te İsrail ile ihracat 942 milyon 820 bin dolarken, bu rakam bu yılın aynı döneminde 771 milyon 739 bin dolar oldu.
Forum