ABD’de Mart ayında sağlanan yeni istihdam beklentileri aştı. Ülke genelinde istihdam artışıyla birlikte çalışan ücretlerinde de yükseliş oldu. Genel verilere göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde ekonomi güçlü sinyaller verdi.
ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, geçen ay 303 bin yeni istihdam sağlandı. Şubat ayı istihdam verisi de 275 binden 270 bine revize edildi.
Reuters haber ajansının anketine katılan ekonomistlerin genel tahmini, 200 bin civarında bir istihdam sağlanacağı şeklindeydi.
ABD Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmek için Mart 2022'den bu yana yaptığı toplam 525 baz puanlık faiz arttırımına rağmen ABD ekonomisi küresel alanda diğer rakip ülkeleri geride bırakıyor. Ekonomistler, çoğu işletmenin FED'in sıkılaştırma döngüsünden önce daha düşük borçlanma maliyetlerine odaklandığını, bu sayede bugünkü yüksek faiz oranlarına rağmen şirketlere bir miktar hareket alanı sağladığını ve çalışanlarını tutmalarına izin verdiğini belirtiyorlar.
Öte yandan ABD’de hane halkı gelirlerinin çoğunlukla sağlıklı seyretmesi tüketici harcamalarının desteklenmesine yardımcı olmaya devam ediyor. İşgücü piyasası da geçtiğimiz yıl göçün artmasından yarar sağlamış durumda. Mali koşulların gevşemesi, inşaat gibi faiz oranlarına duyarlı sektörlerde işe alımları arttırıyor ve bu da ücret artışlarının yavaşlaması beklense bile istihdam artışı için bir temel oluşturmaya devam ediyor.
Ulusal Bağımsız İşletmeler Federasyonu'nun önümüzdeki üç ay içinde istihdam yaratmayı planlayan küçük işletmelere ilişkin verileri Mart ayında Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu durum ücret artışlarının iyi bir habercisi olarak görülüyor. Sağlık, eğlence ve konaklama ile eyalet ve yerel yönetimler gibi bazı sektörlerdeki istihdam da salgın öncesi trendlerin altında kalmaya devam ediyor.
ABD genelinde Mart ayında ücret artışları binde 3 olarak gerçekleşti. Şubat’ta artış binde 2 olarak gerçekleşmişti. Ücret artışları yıllık bazda da Mart ayı itibariyle yüzde 4,1 oldu. Şubat’taki 4,3’lük artışa rağmen gerileme olsa da artış oranları halen yüksek olarak değerlendiriliyor. Ücret artışlarının yüzde 3-3,5 aralığında olmasının FED’in yüzde 2’lik enflasyon hedefine daha uygun olarak görülüyor.
Şubat ayında yüzde 3,9 olan işsizlik oranı Mart ayında yüzde 3,8'e geriledi. İşsizlik oranı 26 ay boyunca yüzde 4'ün altında kalarak 1960'ların sonundan bu yana en uzun süreli düşüş gerçekleşmiş oldu.
Forum