Senato Demokrat Çoğunluk Lideri Chuck Schumer, Demokrat Azınlık lideri Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson ve Temsilciler Meclisi Demokrat Azınlık Lideri Hakeem Jeffries, hükümeti 1 Mart sonrasında açık tutma çabaları kapsamında Başkan Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Oval Ofis’te biraraya geldi.
Demokrat liderler toplantının yoğun ve verimli geçtiğini, hükümet bütçesi ve ek dış yardım paketi konusunda ileriye yönelik yol bulmak için çalıştıklarını söyledi. Senato’daki Demokratlar’ın lideri Schumer, “İlerleme kaydediyoruz ve meseleleri hızlı bir şekilde halledebileceğimizden umutluyum” dedi.
Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi başkanı Mike Johnson da Oval Ofis çıkışı yaptığı açıklamada, hükümetin kapanmasını önleme konusunda iyimser mesajlar verdi. Johnson, “Bugün buraya Amerika’nın ihtiyaçlarını konuşmaya geldim. Bu noktada da güvenli bir sınır hepimizin önceliği. Bir diğer önceliğimiz hükümetimizin harcama bütçesini onaylamak” dedi.
Hükümeti finanse edecek 12 harcama tasarısının ilk dördünde anlaşma sağlanamadığı takdirde kısmi kapanma 1 Mart Cuma geceyarısından sonra başlayacak. Hükümet bütçesinin büyük kısmının süresinin dolacağı ve aralarında Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve diğer kurumların da bulunduğu daha geniş kapsamlı bir kısmi kapanma için son tarih ise 8 Mart.
Beyaz Saray’daki görüşmenin gündemindeki diğer konu da, Ukrayna, İsrail ve Tayvan için dahil ABD’nin ek dış yardım paketiydi.
Senato bununla ilgili yasa tasarısını bu ay başlarında iki partinin de çoğunluğuyla kabul etmişti ancak Temsilciler Meclisi Başkanı Johnson tasarıyı henüz oylama için genel kurul gündemine almadı. Anlaşmazlığın odağında Cumhuriyetçi Partili üyeler arasındaki aşırı muhafazakar bir grubun sınır güvenliği konusunda daha sert tedbirlerin getirilmesini yardım paketine destek için şart olarak koşmaları yer alıyor. Bu grup, dış yardım paketinin yanısıra sert sınır güvenliği tedbirlerini içeren bir başka yasa tasarısını gündeme getirdi.
Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu Senato’da bu ay başlarında Ukrayna’ya 61 milyar dolarlık, İsrail’e 14 milyar dolarlık, Çin’e karşı Hint-Pasifik'teki ortaklar ve Tayvan’a 8 milyar dolarlık yardım ile Gazze'ye de 9,2 milyar dolarlık insani yardım sağlamayı kapsayan yasa tasarısı kabul edilmişti.
Yasanın sağlayacağı parayla Ukrayna’nın, mühimmat ve hava savunma sistemleri dahil ABD yapımı savunma teçhizatı satın alması öngörülüyor. Paket ayrıca Kiev hükümeti için 8 milyar dolar ve diğer yardımları içeriyor.
Forum