Erişilebilirlik

Alaska'da yaşlı bir adam, yeni keşfedilen Alaska çiçeği virüsü nedeniyle hayatını kaybetti


ABD'nin Alaska eyaletinde, yaşlı bir adam Alaska çiçeği virüsünden öldü.
ABD'nin Alaska eyaletinde, yaşlı bir adam Alaska çiçeği virüsünden öldü.

ABD'nin Alaska eyaletinde, yaşlı bir adamın Alaska çiçeği virüsünden öldüğü açıklandı. Sağlık yetkilileri, vakanın yeni keşfedilen virüsün yol açtığı, bilinen ilk can kaybı olduğunu bildirdi.

Alaska halk sağlığı yetkililerine göre, eyaletin güneyindeki Kenai Yarımadası'nda yaşayan yaşlı adam geçen Kasım ayında hastaneye kaldırıldı ve Ocak ayı sonlarında hayatını kaybetti.

Açıkalamada, hayatını kaybeden adamın kanser tedavisi gördüğü ve ilaçlar nedeniyle bağışıklık sisteminin baskılandığı, bunun da hastalığının ağır seyrine katkıda bulunmuş olabileceği belirtildi. Hastanın yaşlı olduğu kaydedildi; ancak yaşı hakkında bilgi verilmedi.

Sağlık yetkilileri, AKPV olarak da bilinen Alaska çiçeği virüsünün çiçek, sığır çiçeği ve maymun çiçeği ile ilişkili olduğunu söyledi. Belirtiler arasında döküntü, şişmiş lenf düğümleri ve eklem veya kas ağrısı yer alabiliyor.

2015'teki ilk vakadan bu yana Alaska sağlık yetkililerine sadece altı virüs vakası daha bildirildi. Sağlık yetkilileri, söz konusu kişilerin hepsinin Kenai Yarımadası'ndan 483 kilometre uzakta olan Fairbanks bölgesinde yaşadığını söyledi.

Vakaların hepsi hafif seyretmiş ve hastaneye kaldırılmadan iyileşmişti.

Son açıklamada ölen adamın, "ormanlık bir alanda yalnız yaşadığı, yakın zamanda seyahat etmediği, seyahat eden, hastalık bulgusu olan veya benzer lezyonları bulunanlarla yakın temasta olmadığı" belirtildi.

Sokak kedisinden mi bulaştı?

AKPV'nin nasıl bulaştığı belli değil. Ancak araştırmacılar virüsün zoonotik olabileceğini, yani hayvanlardan insanlara geçebileceğini söylüyor.

Açıklamada, yapılan testlerin Fairbanks bölgesinde kırmızı sırtlı tarla fareleri dahil çeşitli küçük memeli türlerinde ve en az bir evcil hayvanda mevcut veya geçmiş enfeksiyona dair kanıtlar ortaya çıkardığı belirtildi.

Ölen adamın evinde bir sokak kedisine baktığı da paylaşılan bilgiler arasında. Kedinin virüs testinin negatif çıktığı; ancak "düzenli olarak küçük memelileri avladığı ve hastayı sık sık tırmaladığı" da açıklamada yer aldı.

Bu da kedinin hastayı tırmaladığında pençelerinde virüs olma ihtimalini ortaya çıkarıyor. Bültende, kırmızı bir lezyon şeklinde ortaya çıkan ilk belirtinin görüldüğü koltuk altı bölgesinin yakınında "dikkate değer" bir çizik olduğu belirtildi.

Hangi önlemler alınabilir?

Sağlık yetkilileri, virüsün insandan insana bulaştığı herhangi bir vaka olmadığını, ancak Alaska çiçeğinin neden olabileceği deri lezyonları olan kişilerin, etkilenen bölgeyi bir bandajla kapatmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.

Diğer öneriler ise ellerin iyice yıkanması, lezyonlarla temas etmiş olabilecek giysilerin paylaşılmaması, giysi ve çarşafların diğer ev eşyalarından ayrı olarak yıkanması.

Sağlık yetkilileri ayrıca Alaskalılar'ı, olası Alaska çiçeği enfeksiyonlarından kaçınmak için yabani hayvanların etrafındayken federal sağlık önlemlerine uymaya çağırdı.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), vahşi hayvanlara veya dışkılarına temas ettikten sonra ellerin sabun ve suyla yıkanmasını öneriyor. CDC ayrıca avcıların yeni öldürülmüş olsalar bile ölü hayvanları tutarken her zaman eldiven takılması önerisinde bulunuyor.

Forum

XS
SM
MD
LG