ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de yeni bir geçici ateşkes ve Filistinli sivillere yönelik insani yardımların arttırılması için bölge turunu sürdürüyor.
Kahire'den sonra Doha'ya geçen Blinken, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman El Sani ile ortak basın toplantısında, Gazze'deki çatışmalara ara verilmesi ve rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin çerçeve anlaşmaya Hamas'ın yanıt verdiğini ve bu yanıtı incelediklerini açıkladı.
Blinken, yarınki İsrail temaslarında Hamas'ın yanıtını İsrailli yetkililerle görüşeceğini de kaydetti.
Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı El Sani de Hamas'ın rehine anlaşmasıyla ilgili yanıtının "iyimser" olduğunu söyledi. Ancak iki bakan da konunun hassasiyeti nedeniyle ayrıntıları tartışmayacaklarını vurguladı.
Washington'un çatışmayı durdurmak için elindeki tüm araçları kullanacağını söyleyen Blinken, "Hala yapılacak çok iş var, ancak bir anlaşmanın mümkün ve hatta gerekli olduğuna inanmaya devam ediyoruz" dedi.
Biden'dan Hamas'ın yanıtına yorum: "Biraz aşırı"
Hamas da yazılı bir açıklama ile verdikleri yanıtı doğruladı. Hamas yaptığı açıklamada "kapsamlı ve tam bir ateşkes sağlayarak, halkımıza yönelik saldırıyı sona erdirerek, yardım, barınma ve yeniden inşayı sağlayarak, Gazze Şeridi üzerindeki kuşatmayı kaldırarak ve bir esir takası gerçekleştirerek, teklifi olumlu bir ruhla ele aldığını" söyledi.
İsrail başbakanlık ofisi Salı günü geç saatlerde yaptığı açıklamada Hamas'ın yanıtının ayrıntılarının "müzakerelerde yer alan yetkililer tarafından kapsamlı bir şekilde değerlendirildiğini" bildirdi.
Ancak ABD Başkanı Joe Biden, olası anlaşma konusunda "bazı hareketler" olduğunu kabul ederken, Hamas'ın yanıtını "biraz aşırı" olarak nitelendirdi.
ABD, Mısır ve Katar, çatışmalara birkaç hafta ara verilmesini ve Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehinelerin serbest bırakılmasını öngören ateşkes teklifinin hazırlanmasında rol oynadı. ABD, ateşkes önerisini "güçlü, zorlayıcı bir teklif" olarak tanımlıyor.
Katar ve Mısır bu teklifi, rehineleri serbest bırakmayı kabul etmeden önce İsrail'in çekileceğine dair garanti istediğini söyleyen Hamas'a geçen hafta iletmişti.
Ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Hamas yetkilisi daha önce erken saatlerde Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, savaş sona ermedikçe ve İsrail güçleri Gazze'yi terk etmedikçe rehinelerin serbest bırakılmayacağı yönündeki tutumlarından geri adım atmayacağını söylemişti.
İsrail görüşmeleri Çarşamba
İlk durağı Suudi Arabistan’dan bugün Katar'dan önce Mısır’a geçen Blinken, Kahire'de Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi ile biraraya gelmişti. Blinken'ın gece İsrail'de olması ve Çarşamba sabahı İsrailli yetkililerle görüşmelere başlaması bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı, Batı Şeria’da da Filistin Yönetimi ile görüşecek.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Blinken'ın Katar Şeyhi Tamim Bin Hamad El Sani ile görüşmesinde, ABD'nin Filistinliler'in Gazze'den zorla göç ettirilmesini reddettiğini yinelediği kaydedildi.
Açıklamada, "Bakan, hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenlik sağlayan bir Filistin devletinin kurulması dahil ABD'nin Ortadoğu'da kalıcı barışın tesis edilmesine olan bağlılığının altını çizdi" ifadeleri yer aldı.
Kasım ayı sonunda yapılan bir önceki geçici ateşkes bir hafta sürmüş ve Gazze'deki 110 rehine ile İsrail'in elindeki 240 Filistinli mahkum serbest bırakılmıştı.
İsrail'in baş askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ise bugün yaptığı açıklamada Gazze'de tutulan rehinelerden 31'inin öldüğünün açıklandığını söyledi. İsrail daha önce yaptığı açıklamada Gazze'de 136 rehinenin halen tutulduğunu söylemişti.
Forum