Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP), 31 Mart’taki yerel seçimlerde AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı iktidarı karşısında başarılı olma hedefine, parti içi tartışmaların gölgesinin düştüğü yorumları yapılıyor.
CHP’nin, yerel yönetimler için göstereceği adaylar konusunda parti içi demokrasiyi işletme çabasında olduğu konuşulurken, 4 Kasım’da genel başkanlık yarışını kaybeden Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisine yakın milletvekilleri, mevcut belediye başkanları ve parti örgütü yöneticileri aracılığıyla CHP’de yeni parti yönetimiyle rekabeti gündemde.
Öte yandan Özgür Özel’in, Kılıçdaroğlu’na yakın ve kurultay sürecinde kendisine karşı tutum almış olsalar da yerel seçimlerde aday isimleri belirlemede “dengeli davranma” eğiliminde olduğu vurgulanıyor. Ancak Kılıçdaroğlu ekibinin, özellikle CHP 38. Olağan Kurultayı’ndaki gelişmelerden sorumlu bulduğu yorumları yapılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yerel seçimlerdeki aday belirleme sürecindeki etkisini en aza indirmek istediği gündemde.
CHP Parti Meclisi’nde (PM) adaylar üzerinde yaşanan kısmen tansiyonu düşük tartışmaların ardından bugün ise parti içindeki gerilim, TBMM’deki grup yönetimi seçiminde gün yüzüne çıktı. Bu nedenle, gelecek hafta ortasında yapılacak CHP PM’de yerel seçimler için belirlenmeye devam edilecek belediye başkan adaylarıyla ilgili uzlaşı arayışında sıkıntı olabileceği görüşü var.
Son CHP PM’sinde Mersin’in ilçeleriyle ilgili adaylar konusunda verilen kararlar sonrasında Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan partisinden istifa etmişti. Bozdağan, Özel’e yakın isimler Ali Mahir Başarır ve Veli Ağbaba’nın belediyelere bazı maddi talepleriyle baskı yaptığını öne sürerek, yeni parti yönetimine suçlamalarda bulundu.
Bugünkü CHP TBMM Grubu’ndaki seçimde neler yaşandı?
CHP lideri Özgür Özel’in katılmadığı TBMM’deki kapalı grup toplantısında, Ensar Aytekin’in kurultay sonrasında Merkez Yönetim Kurulu’nda (MYK) görev yapması nedeniyle CHP adına Meclis İdare Amiri olarak görev yapacak milletvekili seçimi yapıldı. Özel haricinde 128 CHP’li vekil tarafından oy kullanılması öngörülen seçimde, Kemal Kılıçdaroğlu ekibi adayı olduğu ileri sürülen Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan 67 oyla seçildi. Özel yönetimince aday gösterildiği vurgulanan Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün ise 55 oy alabildi.
Seçim öncesinde TBMM İdari Amirliği için aday olan Adana Milletvekili Orhan Sümer’in adaylıktan çekilmesi yönünde parti yönetiminin baskısına uğradığı iddia edildi. Sümer’in aday olmaması için Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın da sürece dahil olduğu öne sürüldü. Sümer ise, bugünkü oylama çıkışında, adaylıktan çekilmesiyle ilgili soru üzerine “Ben partiliyim, genel başkanımız takdiri” demekle yetindi.
Parti yönetimince “yerel seçimler öncesinde Meclis’teki CHP Grubu’nda ayrışma görüntüsünü önlemek” amacıyla tek aday ile TBMM İdari Amiri seçimi yapılması yönünde çaba gösterildiği de aktarıldı. Özel’e yakın olması nedeniyle İzmir Milletvekili Ednan Arslan’ın da aday gösterilmesinden vazgeçildiği ve uzlaşma olması için Yaşar Tüzün’ün aday gösterildiği bilgisi paylaşıldı. Ancak Sümer’in adaylıktan dün itibariyle vazgeçirilmesi ve parti yönetimince tek aday ile seçim girişimi bilgisi üzerine Kılıçdaroğlu’na yakın isimlerce duruma tepki gösterildiği öğrenildi. Bu tepki sonucunda da Uğur Bayraktutan’ın aday olduğu dile getirildi.
Sözcü Yücel: “Normal bir süreç işliyor, seçim olması gerginlik nedeni değil”
CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel ise oylama çıkışında, yerel seçimler öncesinde CHP Meclis Grubu’ndaki seçimlerde gerginlik olmasıyla ilgili sorumuza karşılık “Neden gerginlik unsuru olsun ki?” yanıtını verdi.
Ensar Aytekin’in MYK’ya girmesiyle CHP Meclis Grubu’ndaki koltuğu ve grup yönetim kurulu üyelikleri boşaldığı için seçim kararı alındığını işaret eden Yücel, seçim yapılmasını demokrasi gereği gördüklerini kaydetti. Yücel, “Bazı koltuklar boşaldı. Yerlerine seçim yapılıyor. Normal bir süreç işliyor. Adaylıktan çekilenler oldu. Bu durum gerginlik nedeni değil” dedi.
Bu arada CHP TBMM Grubu yönetim kurulu üyeliklerine ise yedi aday arasından Mehmet Tahtasız, İnan Akgün Alp, Ali Karaoba ve Hasan Öztürkmen seçildi. Bu seçimde Eylem Ertuğrul, İhsan Sökmen ve Baran Yazgan da yarıştı ancak seçilemedi.
Antalya’nın seçimi zorlaştı, İzmir’de İmamoğlu etkisi tartışmalı
CHP’de parti içinde, kurultaydaki genel başkanlık yarışı kaynaklı gerilim nedeniyle Antalya dahil olmak üzere ilan edilenler dışındaki büyükşehirler, iller ve ilçelerde adayların nasıl belirleneceği tartışma konusu.
AK Parti’nin bugünkü tanıtım toplantısında şimdiki Kepez Belediye Başkanı olan hukukçu Hakan Tütüncü’yü, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak açıklamasıyla birlikte gözler CHP’nin adayına çevrildi. CHP yönetimince Antalya’da Muhittin Böcek ile devam etmeme isteği olduğu biliniyordu ancak kamuoyu araştırmalarında çeper ilçelerde ve kırsalda Böcek’in güçlü çıkması yeniden değerlendirmeye neden oldu.
Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’ın ise, ilçesi için yeniden başvurmaması ve Antalya’ya talip olması Özel yönetimi açısından karar vermekte zorlaştırıcı etken oldu. Antalya’daki CHP örgütünün Böcek’in yerine Uysal’ın aday gösterilmesini talep ettiği de iddia edildi. Kurultayda, Kılıçdaroğlu’nu desteklemesi nedeniyle Uysal’ın aday gösterilmemesi ve yeniden Muratpaşa ilçesinde aday olmayı kabul etmemesi durumunda Antalya örgütünde “ayrışma” olabileceği ihtimali ele alınıyor.
Özel yönetimi, gelecek hafta ortasında PM’de Antalya için karar almayı öngörüyordu ancak Antalya’da güçlü aday olduğu vurgulanan Hakan Tütüncü’nün karşısında parti içinde kavga görüntüsüne yol açmadan nasıl karar alınabileceği soru işaretlerine neden oldu.
CHP, İzmir’de son PM kapsamında altı ilçe belediye başkan adayını açıklamıştı ancak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayını belirleme süreci Ocak’ın son haftası veya Şubat’ın başına bırakıldı. Tunç Soyer’in yeniden aday gösterilmeyeceği bilgisi gündemde ancak yerine aday belirlenmesinde “Ekrem İmamoğlu’nun etkisi” yorumu yapılacağı endişesi de var.
Büyükşehir için aday adayı olanlar arasında Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, İBB genel sekreter yardımcılığından istifa eden Buğra Gökçe, Bornova’nın eski belediye başkanı Olgun Atila, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay isimleri ön planda. Ancak Gökçe ve Atilla’nın Ekrem İmamoğlu’na yakın olduğu görüşü nedeniyle “parti içinde uzlaşma adayı” olamayabilecekleri yönünde değerlendirmeler var. Bu noktada Özgür Özel’in, İzmir için genel başkan olarak ağırlığını hangi isimden yana koyacağı merak konusu.
Genel Sekreter Selin Sayek Böke’nin “kadın aday” noktasında partisinin İzmir teklifine halen yeşil ışık yakmadığı belirtildi.
Ayrıca İzmir’in kent merkezindeki ilçeleri Bayraklı, Buca ve Bornova’nın belediye başkanlıklarıyla ilgili de yeni isimler belirleyeceği kaydedildi.
Forum