Erişilebilirlik

Beyaz Saray: “Türkiye'ye F-16 satışını ve F-16 filosunun modernizasyonunu desteklemeye devam ediyoruz”


Türkiye'nin ABD'den istediği F-16'lar Kongre'nin onayını bekliyor
Türkiye'nin ABD'den istediği F-16'lar Kongre'nin onayını bekliyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye’ye F-16 satışını desteklemeye devam ettiklerini; ancak tarih ya da takvim konusunda paylaşabileceği yeni bir bilginin olmadığını söyledi.

Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında VOA Türkçe’nin sorusunu yanıtlayan John Kirby, “Başkan Biden’ın tutumu bu konuda oldukça tutarlı. Türkiye'ye takviye F-16 satışını ve mevcut F-16 filosunun modernizasyonunu desteklemeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kirby Beyaz Saray'daki basın toplantısında VOA Türkçe'nin sorusu üzerine Türkiye'nin satın almak istediği F-16'larla ilgili açıklamalarda bulundu
Kirby Beyaz Saray'daki basın toplantısında VOA Türkçe'nin sorusu üzerine Türkiye'nin satın almak istediği F-16'larla ilgili açıklamalarda bulundu

Görevi sona eren Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Murat Mercan geçtiğimiz hafta VOA Türkçe’ye verdiği röportajda, Türkiye’ye F-16 tedariki ile ilgili iyimser konuşmuş ve bir ay kadar kısa bir süre içinde olumlu gelişmelerin yaşanabileceğini söylemişti.

Biden yönetimi yetkilileri, Türkiye’ye yeni F-16 uçakları ve modernizasyon kitleri satışına destek verdiklerini belirtmiş; ancak bazı Kongre üyelerinin İsveç’in NATO üyeliğine onay sürecinin tamamlanmasıyla F-16 satışı arasında bağlantı kurduğunu söyleyerek ABD Kongresi’nin rolünün altını çizmişti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby Çarşamba günü Beyaz Saray’da düzenlenen basın toplantısında VOA Türkçe’nin “Türkiye İsveç’in NATO üyeliğine onay sürecini tamamladığında, F-16 için yolun açılacağı varsayımı yapılabilir mi?” sorusunu yanıtladı.

Türkiye’ye F-16 satışı konusunda politikanın değişmediğini söyleyen Kirby, “Başkan bu konuda oldukça tutarlı. Türkiye’ye ilave F-16 satışına ve mevcut F-16 filosunun modernizasyonuna destek vermeye devam ediyoruz. Göreve geldiğimizden bu yana bu konudaki tutarlı politikamız değişmedi” dedi.

John Kirby, “Buna ilişkin tarih ya da takvim konusunda paylaşacağım yeni bir bilgi yok ancak Türkiye’ye F-16 tedariki konusunda politikamızda değişiklik yok” ifadelerini kullandı.

Türkiye ABD’den 40 adet F-16 ve 79 adet modernizasyon kiti talep etmişti. Biden yönetimi, yabancı ülkelere silah satışı konusunda kilit role sahip olan ve onayı gereken Kongre’yi geçen yıl Ocak ayında konuyla ilgili bilgilendirmişti.

İsveç’in NATO üyeliğine onay sürecinin tamamlanması Kongre için önemli

ABD Temsilciler Meclisi ve Senato’nun ilgili komisyonları ve bu komisyonların başkanları silah satışına onay konusunda kilit konumda.

ABD Kongre üyeleri Türkiye’ye F-16 satışını, İsveç’in NATO üyeliğine onay sürecinin tamamlanmasıyla bağlantılandırmış ve bu konuda somut adım gelene kadar F-16 satışına yeşil ışık yakmayacağının işaretini vermişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Aralık ayında İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onayladı; sürecin tamamlanması için son aşamaya gelindi.

TBMM Genel Kurulu’nun İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü ne zaman gündemine alacağı henüz belirsiz.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş 10 Ocak’ta yaptığı açıklamada onay sürecine ilişkin zamanlama bilgisi vermekten kaçınmış; “Biz Türkiye olarak NATO’nun genişlemesine karşı değiliz. Türkiye üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirdi. Finlandiya’ya ayrı bir reçete uygulandı. İsveç'in de yükümlülüklerini yerine getirdiğini görüyoruz. Taleplerimiz yerine getirildikçe İsveç’in de önü açılacaktır. TBMM kendi gündemine hakimdir. Meclis gündemi uygun olduğunda bunu ele alacaktır” demişti.

VOA Türkçe’nin Aralık ayında konuya ilişkin sorusunu yanıtlayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nden bir sözcü, Türkiye’de meclisin yakın zamanda İsveç’in NATO’ya katılım protokolünü onaylamasını umduğunu ve bu konunun Başkan Biden için önemli bir öncelik olmaya devam ettiğini vurgulamıştı.

  • 16x9 Image

    Begüm Dönmez Ersöz

    Begüm Dönmez Ersöz medyadaki kariyerine 2006’daki İsrail-Lübnan savaşı sırasında CNN Türk’te simultane tercüman ve muhabir olarak başladı. 2014-2018 yılları arasında dış haber müdürü olarak görev yaptığı kanalda dış politika ve uluslararası diplomasiye ilişkin haberler hazırladı, özel röportajlar yaptı. IŞİD’le mücadele operasyonları döneminde çatışma bölgeleri dahil sahadaki ekibi yönlendirdi, ABD’de başkanlık seçimleri gibi özel yayınları yönetti. Merkezi Atlanta’da bulunan CNN’in editoryal, liderlik ve dijital gazetecilik programlarına katıldı. Boğaziçi Üniversitesi’nin gururlu mezunlarından. Begüm Dönmez Ersöz 2018’de göreve başladığı VOA Türkçe’de ABD dış ve iç siyasetinden uluslararası diplomasiye uzanan geniş bir alanda haber, röportaj ve yayın yapıyor. VOA Türkçe’nin Beyaz Saray ve Kongre muhabirliği görevini yürütüyor. Simultane çeviri ve gazetecilik becerilerini aynı potada eritebildiği bir işi olduğu için mutlu.

Forum

XS
SM
MD
LG