Türkiye, ekonomide etkili olan yüksek enflasyon nedeniyle yeni yıla yeni zamlar ve düzenlemelerle girdi.
1 Ocak itibariyle vergi, harç ve cezalar yüzde 58,46 oranında arttı. Trafikte kırmızı ışıkta geçme cezası 1510 TL oldu. Alkollü araç kullanma cezası ise 6 bin 735 TL’ye çıktı.
Yurtdışından getirilen cep telefonlarının kayıt ücreti 31 bin 692 TL oldu. Cep telefonu IMEI numaraları kayıt işlemleri, ithalatçı ya da imalatçı için tahsis edilen hesap ile gerçekleştirilecek. Yetkisiz hesaplar IMEI kaydı yapamayacak.
Motorlu taşıtlar vergisi ise yeni yılda yeniden değerleme oranı doğrultusunda yüzde 58,46 arttı. 1 yıllık pasaport harcı 2 bin 396 TL, A sınıfı sürücü belgesi harcı da 1308 TL oldu.
Köprü ve otoyol geçiş ücretlerine de 1 Ocak itibariyle zam geldi. Bugünden geçerli olmak üzere 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçiş ücret tarifesi araçların büyüklüğüne göre 15 ile 110 TL arasında oldu. Motosiklet geçiş ücreti ise 6 TL olarak belirlendi.
Karayollları Genel Müdürlüğü tarafından işletilen otoyollarda otomobil için en düşük geçiş ücreti 9 TL, en yüksek geçiş ücreti 84 TL oldu.
KKM sona erdi
Bugünden itibaren ayrıca, TL dönüşümlü Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı açılamayacak ve mevcut hesaplar vade sonunda yenilenmeyecek.
KKM, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde Nureddin Nebati’nin olduğu 20 Aralık 2021’de açıklanmıştı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz neden enflasyon sonuç” görüşünü uygulayan eski ekonomi yönetimi, faizleri yükseltmeden kur kriziyle başa çıkmak için KKM uygulamasını devreye sokmuştu. Dolarizasyonun önüne geçerek insanların döviz yerine KKM’ye gelmesi amaçlanmıştı.
Yüksek enflasyon nedeniyle tüketici mağduriyetini önlemek amacıyla da bazı önlemler alındı. Bu çerçevede, lokanta ve kafeler bugünden itibaren kapı önlerine fiyat listesi koymak zorunda. Liste ayrıca masaların üzerinde de yer alacak. Yazılar ve fiyat, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir olacak.
Bugünden itibaren turizm amaçlı konut kiralamalarında da yeni dönem başladı. Kayıt dışılığı engellemek amacını taşıyan düzenlemeyle konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik sözleşmeden önce izin belgesi alınacak.
İzin belgesi bulunmadan konutlarını bu amaçla kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi alarak faaliyette bulunabilmek için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi almadan kiralamaya devam edenlere 500 bin TL idari para cezası kesilecek.
Bu arada 3 Ocak’ta enflasyon rakamı sonrası memurlar ve memur emeklilerinin maaş zammının yüzde 50 olması bekleniyor. Yılbaşından önce asgari ücretteki zam oranı açıklanmış ve asgari ücret 17 bin 2 TL'ye yükseltilmişti.
Şimşek'ten kararlılık mesajı
Ülkedeki yeni ekonomi yönetimi yüksek enflasyonla mücadele için göreve geldiğinden beri faizi kademeli olarak yükseltti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın düşük faiz-yüksek kur politikasından geçen yıl yapılan genel seçimden sonra vazgeçmesinin ardından Mehmet Şimşek başkanlığındaki yeni ekonomi yönetimi faizi 2023 sonuna kadar toplam 3 bin 400 baz puan yükseltti. Politika faizi, 21 Aralık 2023 itibariyle yüzde 42,5 oldu.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek 2023’ün son günü ekonomi programını kararlılıkla uygulamaya devam edecekleri mesajını verdi.
Programın olumlu sonuçlarını yeni yılda almayı sürdüreceklerini kaydeden Şimşek sosyal medya hesabından, “Yıllık enflasyonda düşüşün başladığı, rezerv yeterliliğinin daha da arttığı, kur korumalı sistemin sonlandığı, cari açıkta kalıcı iyileşmenin başladığı, bütçe disiplininin tesis edildiği, sürdürülebilir yüksek büyümenin temellerinin güçlendiği bir yıl olacaktır” diye yazdı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 2,9 büyüyeceği tahmininde bulunuyor. Örgüt, Türkiye ekonomisinin 2023'te ise yüzde 4,5 büyüyeceğini tahmin etmişti.
Forum