Erişilebilirlik

Kızıldeniz görev gücüne hangi ülkeler nasıl katkı sağlıyor?


ABD’nin bazı müttefikleri Husiler’in saldırılarının ardından Kızıldeniz’de taşımacılığın güvenli bir şekilde yapılabilmesine yönelik çabaları desteklediklerini söylerken; bazı ülkeler donanma görev gücüne katılmayacaklarını belirtiyor.  
ABD’nin bazı müttefikleri Husiler’in saldırılarının ardından Kızıldeniz’de taşımacılığın güvenli bir şekilde yapılabilmesine yönelik çabaları desteklediklerini söylerken; bazı ülkeler donanma görev gücüne katılmayacaklarını belirtiyor.  

Yemen’de İran destekli Husiler’in Kızıldeniz’de ticari gemilere saldırılarını arttırmasının ardından ABD liderliğinde oluşturulan görev gücüne son olarak Yunanistan da katılacağını açıkladı.

Refah Muhafızı Operasyonu adı verilen görev gücünün koordinasyonundan, 38 üyesi arasında Türkiye’nin de bulunduğu Birleşik Deniz Güçleri (CMF) sorumlu olacak.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın Salı günü açıkladığı uluslararası koalisyon Refah Muhafızı Operasyonu adını taşıyor. Bakan Austin, bu haftaki Ortadoğu ziyareti sırasında görev gücüne İngiltere, Bahreyn, Kanada, Fransa, İtalya, Hollanda, Norveç, Seyşeller ve İspanya’nın katılacağını açıklamıştı.

ABD’nin bazı müttefikleri Husiler’in saldırılarının ardından Kızıldeniz’de taşımacılığın güvenli bir şekilde yapılabilmesine yönelik çabaları desteklediklerini söylerken; bazı ülkeler donanma görev gücüne katılmayacaklarını belirtiyor.

Fransa: Fransa Savunma Bakanlığı bölgede halihazırda faal olduğunu; ancak gemilerinin Fransız komutası altında kalmaya devam edeceğini söyledi.

Fransa’nın Birleşik Arap Emirlikleri’nde donanma üssü ve Cibuti’de 1500 askeri bulunuyor. Languedoc adlı fırkateyni Kızıldeniz’de. Fransız gemisi devriye görevinin ikinci gününde Yemen tarafından gelen iki insansız hava aracını vurarak etkisiz hale getirmişti.

İtalya: İtalya Savunma Bakanlığı donanma fırkateyni Virginio Fasan’ı İtalyan gemi sahiplerinden gelen taleplerin ardından Kızıldeniz’e göndereceğini; ancak bunun mevcut operasyonlar kapsamında olduğunu belirtti.

İspanya: İspanya Savunma Bakanlığı yalnızca NATO öncülüğünde ya da AB koordinasyonundaki operasyonlara katılacağını bildirdi.

İngiltere: İngiltere destroyer HMS Diamond ile operasyona katılacağını belirtti. İngiltere Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, koalisyonun ABD liderliğindeki Birleşik Deniz Gücü kapsamında faal olacağı belirtildi.

Yunanistan: Yemen'de İran destekli Husiler'in Kızıldeniz'deki ticari yük gemilerine düzenlediği saldırılar sonrasında ABD liderliğinde oluşturulan uluslararası görev gücüne bir fırkateynle katılacağını açıkladı.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan'ın dünyanın ileri gelen denizcilik ülkesi olarak küresel deniz taşımacılığı sektörüne yönelik “dev tehdide” karşılık vermede “temel çıkarları” olduğunu söyledi.

Almanya: Alman hükümetine yakın kaynaklar, Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’ndan yetkililerin biraraya gelerek, misyona askeri destek verme konusunda prensip kararı aldıklarını bildirdi.

Hazırlanacak tezkerenin Federal Meclis’e sunulacağı ve Ocak ayında oylanacağı kaydedildi.

Diğer ülkeler: Hollanda iki askeri personel, Norveç de Bahreyn’e 10 deniz subayı göndereceğini söyledi.

Koordinasyondan Birleşik Deniz Gücü sorumlu olacak

Operasyonun koordinasyonundan merkezi Bahreyn’de bulunan Birleşik Deniz Gücü (CMF) sorumlu olacak. 2022 yılı Nisan ayında oluşturulan bu görev gücünün bünyesinde beş farklı misyon var. Bu misyonlardan biri de Kızıldeniz’de faal olan CTF 153.

38 ülkenin üye olduğu Birleşik Deniz Gücü’nde ABD, İngiltere, Avustralya, Kanada’nın yanısıra; Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır, Yunanistan ve Hindistan da yer alıyor. Birleşik Arap Emirlikleri bu görev gücünden geçen Mayıs ayında çekildiğini açıklamıştı.

Bölgede çok sayıda ülkenin donanması taşımacılık rotalarının korunması için daha önce oluşturulan uluslararası operasyonların bir parçası.

Bunlardan biri de Somali açıklarında taşımacılığı korsanların sekteye uğrattığı dönemde kurulan görev gücü.

Birleşik Deniz Gücü’nün resmi internet sitesinde görev gücünün temel odağının terörle mücadele, korsan faaliyetlerin engellenmesi, bölgesel işbirliğinin teşvik edilmesi ve denizde güvenli bir taşımacılık ortamının sağlanması olduğu belirtiliyor.

Birleşik Deniz Gücü’ne katılımın tamamen gönüllü olduğu ve hiçbir ülkeden yapmak istemediği bir görevi icra etmesinin istenmediği de ifade ediliyor.

ABD liderliğinde oluşturulan görev gücünün amacı İsrail ve Hamas arasındaki savaşın ardından Kızıldeniz’de ticari gemileri hedef alan Husiler’e karşı caydırıcılık sağlamak.

Gemiler daha uzun rotaları kullanmak zorunda kalmıştı

Saldırılar yüzünden bazı gemiler seyirlerini askıya almak zorunda kalmış ve bazıları da petrol ya da yakıt sevkiyatları için daha uzun olan Afrika’daki Ümit Burnu dahil başka rotaları kullanmak zorunda kalmıştı.

Süveyş Kanalı üzerinden Akdeniz’e bağlanan Kızıldeniz, Avrupa ve Asya arasındaki en kısa taşımacılık rotası konumunda.

İngiliz petrol şirketi BP, kötüleşen güvenlik durumunu gerekçe göstererek Süveyş Kanalı üzerinden sevkiyatları askıya aldığını açıkladı.

Deniz taşımacılığını takip eden MariTrace internet sitesine göre Kızıldeniz’de Aralık ayında bir önceki aya göre taşımacılık trafiği yüzde 30 oranında azaldı.

Saldırılardan ve güvenlik durumundan petrol fiyatları da etkilendi. Hem petrolün fiyatı geçen hafta içinde yüzde 8 oranında yükseldi.

Uzmanlara göre bölgede deniz taşımacılığının daha güvenli hale getirilmesi küresel piyasalar için de önem taşıyor.

Forum

XS
SM
MD
LG